3. Owoce
Owoce jagodowe to bogactwo błonnika, witamin i minerałów. Jeżyny i jagody zawierają przeciwutleniacze zwane antocyjanami. Związki te mają działanie przeciwzapalne, które zmniejsza ryzyko występowania przewlekłych chorób. Nasz organizm wytwarza komórki zabójcze Natural Killers (komórki NK), które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
W jednym badaniu z udziałem mężczyzn ci, którzy codziennie spożywali jagody, wytwarzali znacznie więcej komórek NK niż ci, którzy nie spożywali tych owoców.
Winogrona również zawierają przeciwzapalne antocyjany. Dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy, otyłości, choroby Alzheimera i chorób oczu. Winogrona są również jednym z najlepszych źródeł resweratrolu, innego związku, który ma wiele działań prozdrowotnych. W jednym badaniu, u osób z chorobami serca, które codziennie spożywały ekstrakt z winogron, zaobserwowano spadek wskaźników genów stanu zapalnego, w tym NF-kB. Kolejny raz udowodniona została zdolność diety do zmiany ekspresji (sposobu działania) genów.
Wiśnie są pyszne i bogate w przeciwutleniacze, takie jak antocyjany i katechiny, które zwalczają stany zapalne. W jednym z badań, osoby, które spożywały 280 gramów wiśni dziennie przez 1 miesiąc, ich poziom markera stanu zapalnego CRP spadł i pozostawał niski przez 28 dni po tym, jak przestali jeść wiśnie.