Podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, koźlarze – to tylko niektóre z grzybów dostępnych w Polsce, docenianych za oryginalny smak i chętnie zbieranych. Można przyrządzać je na wiele sposobów: suszyć, marynować, dusić, przygotowywać na ich bazie zupy, sosy i nadzienie do różnych potraw. Oto dlaczego warto włączyć je do naszego menu…
1Choć grzyby dostarczają bardzo niewielu kalorii (100 g to zaledwie 20-60 kcal) i są ubogie w tłuszcz, cholesterol czy sód, to znajdziemy w nich:
[framed_box bgColor=”#FFECF5″]Grzyby, podobnie jak ludzie, potrafią syntetyzować witaminę D, jeśli są wystawione na promienie słoneczne, przy czym witamina ta występuje w poszczególnych gatunkach w różnych proporcjach. Całkiem duże jej ilości znajdziemy w popularnych pieczarkach – naukowcy z Boston University School of Medicine (BUSM) wykazali, że ich obecność w diecie może być sposobem na zapobieganie bardzo powszechnym niedoborom witaminy D.
[/framed_box]
Skuteczne jest w dodatku nie tylko spożywanie tych świeżych, ale także suszonych czy sproszkowanych pieczarek – podnoszą one prawidłowy poziom witaminy D w ustroju i pomagają go utrzymać w takim samym stopniu co suplementy zawierające witaminę D2 lub D3.
3Ponadto grzyby zawierają beta-glukan wpływający korzystnie na naszą odporność, uczestniczący w procesach metabolicznych, naprawczych i detoksykacyjnych oraz przeciwdziałający stanom patologicznym i tym samym decydujący w znacznym stopniu o ogólnej kondycji organizmu. Składnik ten powoduje także uaktywnienie podstawowych komórek układu odpornościowego – makrofagów, tworzących tzw. pierwszą linię obrony organizmu, której zadaniem jest pochłanianie i niszczenie dostających się do organizmu obcych komórek i patogenów, takich jak bakterie, wirusy i komórki nowotworowe.
4[framed_box bgColor=”#FFECF5″]Warto wiedzieć, że oprócz mięsa, serów czy sfermentowanych produktów sojowych źródłem smaku umami są właśnie grzyby, a w towarzystwie tofu z sosem sojowym stają się one prawdziwą bombą umami. Inną interesującą cechą umami jest to, że pozwala na zmniejszenie ilości dodawanej soli do posiłku bez pogorszenia smaku.
[/framed_box]
Według raportu powstałego przy współpracy Harvard School of Public Health i Culinary Institute of America, gotowanie dań na bazie produktów bogatych w umami, takich jak grzyby, to sposób na ograniczenie ogólnej zawartości sodu w daniu. A jest to ważne, ponieważ nadmiar sodu zwiększa ryzyko nadciśnienia, zawału serca czy udaru mózgu.
Jak kupować grzyby?
Przy zakupie warto zwrócić szczególną uwagę na świeżość grzybów. Wybierajmy zdrowe, młode, ale wyrośnięte sztuki. Trzeba również ocenić, czy grzyby nie mają oznak zepsucia, np. w postaci zmienionego koloru kapelusza. Zakupione grzyby najlepiej od razu wykorzystać: ususzyć, udusić lub zamarynować.
2 Komentarze
No tak, tylko pieczarki są hodowane w ciemnych halach to skąd mają mieć witaminę D2/D3?
Na pewno będą zawierały mniejsze ilości, dlatego warto jest pytać się przy zakupie o pochodzenie danego produktu.