W badaniu holenderscy naukowcy analizowali związek pomiędzy ryzykiem wystąpienia zawału a spożywaniem różnokolorowych owoców i warzyw. Naukowcy poddali analizie dane zebrane od 20 069 osób w wieku od 20 do 65 lat dotyczące spożycia różnych pokarmów w ciągu roku. U żadnej z tych osób nie zdiagnozowano wcześniej choroby serca lub zawału po rozpoczęciu badania.
W doświadczeniu autorzy podzielili owoce i warzywa na grupy pod względem ich barwy: zielone (ciemne, liściaste warzywa), pomarańczowo-żółte (owoce cytrusowe), czerwono-purpurowe (czerwone warzywa) i białe (55% grupy stanowiły gruszki i jabłka).
Do „białych” owoców i warzyw naukowcy zaliczyli: jabłka, gruszki, banany, cykorię, ogórki i kalafiora. Ziemniaki zostały zaklasyfikowane jako skrobia.
Naukowcy odkryli, że dzienne spożywanie 25 gram tych owoców i warzyw potrafi obniżyć ryzyko zawału serca o 9%. Przykładowo jabłko ma masę 120 gram.
Aby zapobiegać zawałom serca, korzystne jest spożywanie dużych ilości „białych” owoców i warzyw
Doświadczenie holenderskich naukowców uznane jest jako pierwsze, w którym analizowane były grupy różnokolorowych owoców i warzyw w celu określenia ich związku z ryzykiem wystąpienia zawału. Jednakże w celu pełnego potwierdzenia jego wyników niezbędną są dalsze badania.