Zapach korzennych przypraw jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Przyprawy te poprawiają aromat potraw, a także polepszają i wzmacniają ich smak. Co ciekawe, korzenne przyprawy wykazują także szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Wspomagają pracę układu trawiennego, wzmagają apetyt, a także rozgrzewają. Poniżej przedstawiamy 5 najpopularniejszych przypraw korzennych.
[clearboth]
[dropcap2]G[/dropcap2]oździki
Zawierają eugenol – bioaktywny związek, wykazujący właściwości lecznicze. Łagodzą ból zębów oraz bóle mięśni, działają regenerująco. Goździki przynoszą ulgę przy niestrawności, wspomagając wydzielanie kwasu solnego oraz poprawiają perystaltykę jelit.
Korzenno-słodki smak przyprawy świetnie pasuje do ryb, sosów, deserów, a także herbat.
[clearboth]
[dropcap2]C[/dropcap2]ynamon
Ta jedna z najstarszych przypraw na świecie prawdopodobnie pochodzi z Chin. Podobnie jak goździki zawiera eugenol, związek antyseptyczny i znieczulający. Cynamon poprawia trawienie i obniża poziom glukozy we krwi. Poprawia funkcje poznawcze, sprawność umysłową oraz pamięć.
Cynamon doskonale komponuje się z pieczonymi jabłkami czy gruszkami, jest także niezastąpionym składnikiem potraw indyjskich, deserów czy rozgrzewających herbat.
[clearboth]
[dropcap2]K[/dropcap2]ardamon
Pochodzący z Indii i Sri Lanki kardamon jest jedną z droższych przypraw świata. Ta aromatyczna przyprawa łagodzi niestrawność oraz zmniejsza bóle głowy. Redukuje stany zapalne błon śluzowych np. gardła, odświeża oddech, łagodzi skurcze żołądka i kolki u dzieci.
Kardamon poprawia smak zup, ryb czy deserów. Doskonale smakuje z czarną herbatą.
[clearboth]
[dropcap2]G[/dropcap2]ałka muszkatołowa
Jest owocem muszkatołowca – zielonego drzewa rosnącego pierwotnie na Archipelagu Malajskim. Łagodzi dolegliwości reumatyczne, wspomaga pracę układu pokarmowego, ułatwia zasypianie. W dużych dawkach (powyżej 5 gram) wykazuje działanie toksyczne – powoduje zaburzenia świadomości, palpitacje i rozwlekły ból ciała.
Gałka muszkatołowa pasuje zarówno do dań słodkich jak i pikantnych. Stanowi niezastąpiony dodatek do szpinaku, zup, potraw warzywnych oraz ciast.
[clearboth]
[dropcap2]I[/dropcap2]mbir
Stosowany głównie jako remedium na przeziębienie, imbir wykazuje szereg leczniczych właściwości. Poprawia trawienie, wzmacnia apetyt, neutralizuje toksyny oraz skutecznie hamuje chorobę lokomocyjną . Imbir dzięki właściwościom przeciwzapalnym redukuje bóle głowy, stawów i mięśni. Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wzmacnia prace narządów wewnętrznych m.in. wątroby, a także obniża poziom cholesterolu.
Imbir świetnie pasuje do sałatek owocowych, zup i potraw z warzyw.
[clearboth]
[dropcap2]A[/dropcap2]nyż
Pochodzący z krajów Dalekiego Wschodu, charakteryzuje się intensywnym, słodkim aromatem. Przyprawa ta zalecana jest szczególnie w niestrawnościach, bólach brzucha, wzdęciach czy zaparciach. Dzięki zawartości anetolu, działa wykrztuśnie, przeciwbólowo i rozkurczowo.
Anyż jest często używany jako dodatek do deserów, nalewek, kompotów czy owocowych przetworów, który poprawia ich aromat.