Nie wszyscy wiedzą, że kwasy tłuszczowe, które znajdziemy między innymi w olejach roślinnych, tłustych rybach czy orzechach, wpływają na nasz układ odpornościowy. Jest on niezastąpionym sprzymierzeńcem w walce z czynnikami zewnętrznymi, które mogą stanowić zagrożenie dla naszego organizmu.
Układ pokarmowy stanowi największą część układu odpornościowego. Prawidłowe jego funkcjonowanie zależy między innymi od:
- uwarunkowań genetycznych,
- wieku,
- kondycji zdrowotnej,
- stresu,
- sposobu odżywiania się.
Spośród składników diety wspomagających nasz układ immunologiczny (inaczej układ odpornościowy) na szczególną uwagę zasługują witaminy i składniki mineralne, przeciwutleniacze oraz również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Ogólnie kwasy tłuszczowe dzielimy następująco. Każdy ich rodzaj wpływa na naszą odporność:
Nasycone Kwasy Tłuszczowe, NKT
Znane źródła:
- olej palmowy,
- smalec,
- masło,
- przetworzona żywność.
Jednonienasycone Kwasy Tłuszczowe, JKT
Znane źródła:
- olej rzepakowy,
- oliwa z oliwek,
- awokado,
- sardynki,
- tuńczyk.
Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe, WNKT (omega-3 i omega-6)
Znane źródła:
- olej lniany,
- olej sojowy,
- łosoś,
- orzechy i nasiona.
Wiadomo, że aby zachować zdrowie przede wszystkim należy zamienić niekorzystne nawyki żywieniowe. U niektórych osób, ze względu na predyspozycje genetyczne, ograniczenie tłuszczów jest niewskazane w kontekście utrzymania prawidłowej masy ciała. Osoby z jeszcze innymi predyspozycjami genetycznymi powinny ograniczyć podaż tłuszczu całkowitego w codziennej diecie. Należy jednak zwrócić uwagę, że w obu przypadkach- przy potrzebie ograniczenia ilości tłuszczu w codziennym żywieniu, bądź jej braku, należy wystrzegać się spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych, które sprzyjają powstawaniu stanom zapalnym w naszym organizmie i tym samym pogarszają jego odporność.
Kolejnym krokiem jest przestrzeganie stosowania właściwego składu kwasów tłuszczowych w pożywieniu. Zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy kwasami tłuszczowymi uzyskuje się dobierając odpowiednie produkty spożywcze lub stosując suplementację. Stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 powinien mieścić się w przedziale 3:1 – 5:1 (najkorzystniejsze oddziaływanie na nasz organizm występuje przy proporcji 3:1). W pierwszej kolejności organizmowi należy dostarczyć zalecanej dziennej dawki kwasów tłuszczowych omega-3, w przeliczeniu stanowi ona 1,6 g dla mężczyzn i 1,1 g dla kobiet. Jako szczególnie wartościowe pod tym względem uważane są ryby, zwłaszcza tłuste, pochodzenia morskiego jak makrela, łosoś czy śledź atlantycki. Obecnie zalecane się również oleje z wątroby rekina, podnoszące odporność i aktywizujące system immunologiczny, zwłaszcza w okresie osłabienia organizmu i rekonwalescencji. Składnikiem takiego oleju są alkoksyglicerole, które posiadają właściwości silnie przeciwutleniające oraz stymulują niszczenie komórek rakowych.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają także ogromną rolę w profilaktyce miażdżycy. Wspomagają również leczenie chorób nowotworowych czy infekcji.
W tabeli przedstawiono zależność pomiędzy zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 w danym produkcie do dziennego zapotrzebowania organizmu tych kwasów dla kobiet i mężczyzn.