Według ostatnio opublikowanych badań, po raz pierwszy wykazano, że kwasy omega-3 z oleju rybnego mogą zasadniczo zmniejszyć objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.
Badanie to jest dużym krokiem naprzód, potwierdzającym teorię, że kwasy tłuszczowe omega–3, zarówno z ryb jak i z oleju lnianego, mogą pomóc spowolnić postęp choroby zwyrodnieniowej stawów, a nawet uniemożliwić jej wystąpienie. Jak podaje autor badań, olej z ryb jest bardziej skuteczny niż olej lniany, niemniej dla osób nie spożywających ryb, jest doskonałą alternatywą.
Dyrektor ds. badań medycznych nad zmianami zapalnymi stawów, prof. Alan Silman z Wielkiej Brytanii, uznał, że badania na świnkach morskich, istotnie zbliżają nas do zrozumienia mechanizmu wpływu kwasów omega–3 na proces zapalny kości i stawów, a ponadto w przyszłości mogą stanowić istotny element leczenia tego schorzenia.
[info]
Choroba zwyrodnieniowa stawów dotyka około ośmiu milionów ludzi w Wielkiej Brytanii i jest spowodowana niszczeniem chrząstek stawowych i gęstnieniem kości co prowadzi do zesztywnień i bóli stawów.
[/info]
Zwiększenie podaży kwasów omega–3 może mieć istotne znaczenie w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, ale także pozytywnie wpływa na pracę serca, obniża poziom trójglicerydów we krwi, działa antynowotworowo i redukuje stany zapalne w ustroju.