Wybierz sprawdzone miejsce do zakupu chleba
Pakowany chleb z marketów musi zawierać sztuczne dodatki, ponieważ plastikowa folia przyśpiesza proces pleśnienia. Taki chleb leżakuje bardzo długo na sklepowej półce, dlatego zawiera substancje zapobiegające czerstwieniu i psuciu.
Masowa produkcja opiera się na 3 założeniach – dużo, szybko, tanio. Producentom nie zależy, by było zdrowo, produkt ma się zwyczajnie dobrze sprzedać.
Najlepiej wybierać chleb z małych, lokalnych piekarni z tradycjami. Chleb bez sztucznych dodatków będzie droższy niż chleb masowo wytwarzany. Prawdziwy może kosztować 4-8 zł, a nawet więcej za kilogram.
Warto nauczyć się wypiekania domowego chleba. Masz wówczas pewność, że to, co znajduje się w środku jest zdrowe, smaczne i odżywcze. Na rynku dostępne są maszynki do wypiekania pieczywa, do których wystarczy wrzucić poszczególne składniki, a maszyna wyrobi ciasto i upiecze chleb za Ciebie.