[clearboth]
[error]Aby Ci w tym pomóc, przedstawiamy listę pięciu największych żywieniowych „szkodników” – pięć grup produktów, które nigdy nie powinny znaleźć się na Twojej liście zakupów.[/error]
Niektóre ciasteczka, czekolady, batoniki, sosy sałatkowe i inne niezdrowe produkty kuszą napisami typu „niska zawartość tłuszczu” czy „light”. Jeśli jednak przyjrzysz się dokładnie ich etykietkom, zauważysz, że aby poprawić ich smak, producenci dodali w zamian więcej cukru lub soli. Jeżeli koniecznie chcesz skusić się na coś słodkiego, wybierz lepiej naturalne smakołyki – suszone owoce, np. figi.
Szacuje się, że 80% spożywanego przez nas sodu pochodzi z pokarmów przetworzonych i konserwowanych. Rzeczywiście, ilość soli zawarta w wielu tego typu produktach znacznie przewyższa nasze dzienne zapotrzebowanie na sód. A nadmiar sodu jest niebezpieczny m.in. ze względu na ryzyko nadciśnienia tętniczego. Zamiast zupek w proszku zdecyduj się zatem na danie nieporównywalnie zdrowsze (nie tylko ze względu na zawartość soli) świeże, przygotowane samodzielnie. Możesz zrobić np. krem z marchwi czy soczewicy oba są bardzo zdrowym posiłkiem, a przygotowanie ich jest naprawdę wyjątkowo łatwe.
Chociaż początkowo po spożyciu tego typu produktów odczuwamy znaczny przypływ energii, to niestety, jej poziom bardzo szybko spada, powodując, że czujemy się znacznie bardziej zmęczeni niż przed jedzeniem. Co gorsza, mamy wtedy jeszcze większą ochotę na zjedzenie kolejnej dawki cukru, przez co tworzy się błędne koło prowadzące do nadwagi i chorób przewlekłych.
Mądrą alternatywą dla tego typu produktów będzie żywność bogata w węglowodany złożone, a przede wszystkim błonnik pokarmowy – czyli świeże warzywa, kasze, brązowy ryż czy pełnoziarniste pieczywo. Spożywając je, zapewnimy sobie stopniowe, długotrwałe uwalnianie energii po posiłku, dzięki czemu unikniemy negatywnych efektów.
[error]Jeżeli jednak masz ochotę na coś słodkiego, możesz skusić się na ulubione, pełne witamin owoce sezonowe, np. jabłka, gruszki czy jagody. Przetworzone, pełne cukru i tłuszczów nasyconych słodycze nie tylko nie pozwalają schudnąć, ale – co gorsza – zatykają nasze naczynia krwionośne, prowadząc do wielu problemów zdrowotnych.[/error]