Do najbardziej niezdrowych produktów należy zaliczyć żywność bogatą w cukry proste, tłuszcze nasycone, oczyszczone ziarna zbóż i sód. Nadmiar
cukrów prostych w diecie prowadzi do próchnicy zębów, otyłości i cukrzycy typu II.
Nasycone kwasy tłuszczowe są składnikiem pokarmowym, który wykazuje największy wpływ na stężenie cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego w surowicy. Ich podwyższone stężenie jest głównym czynnikiem rozwoju miażdżycy.
Oczyszczone ziarna zbóż, które są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, nie dostarczają organizmowi tego co najcenniejsze, czyli błonnika, witamin i składników mineralnych. Z kolei duża ilość
sodu w diecie sprzyja obrzękom i zwiększeniu ciśnienia tętniczego krwi. Poniżej przedstawiamy 10 najgorszych grup produktów, które mogą trafić do kuchennych szafek i lodówek, a w następnej kolejności na rodzinny stół.
[dropcap4 color=”blue”]1[/dropcap4]
Płatki śniadaniowe
Według ostatnich badań, płatki śniadaniowe są najbogatszym źródłem cukru w diecie dzieci między 2 a 8 rokiem życia. Co ciekawe, niektóre z nich
zawierają więcej cukru i tłuszczu nasyconego niż ciastka czekoladowe. Ta śniadaniowa przekąska nie zaspokaja głodu i nie dostarcza ważnych składników odżywczych, które można znaleźć w produktach pełnoziarnistych, orzechach lub świeżych owocach.
[clearboth]
[dropcap4 color=”blue”]2[/dropcap4]
Batony zbożowe
W powszechnej świadomości przyjęło się uważać, że batoniki zbożowe są dietetyczne.
Jednak 1 mały 40 gramowy batonik zbożowy zawiera aż 13 gramów cukru prostego, 5 gramów tłuszczu (z czego połowę stanowią tłuszcze nasycone) i 200 kcal.
[clearboth]
[dropcap4 color=”blue”]3[/dropcap4]
Lody
Lody waniliowe z czekoladową polewą i kawałeczkami ciastek to bomba kaloryczna.
Porcja czterech gałek dostarcza 260 kcal, 30 gramów cukru, 10 gramów tłuszczu, a w tym 9 gramów tłuszczów nasyconych. Należy pamiętać, że 9 gram tłuszczów nasyconych stanowi połowę maksymalnej dziennej ilości tłuszczów nasyconych w diecie osoby dorosłej.
[clearboth]
[dropcap4 color=”blue”]4[/dropcap4]
Popcorn z masłem z mikrofalówki
Gotowe do spożycia popcorny do przygotowania w mikrofalówce mają zatrważające
ilości tłuszczów trans, które predysponują do rozwoju chorób serca i układu krwionośnego. W 3 łyżkach stołowych nie ekspandowanych ziaren popcornu znajduje się około 2,5 grama tłuszczów nasyconych i 5 gramów tłuszczów trans. Każda taka porcja zawiera, ponadto co najmniej 300 miligramów sodu.
[clearboth]
[dropcap4 color=”blue”]5[/dropcap4]
Chipsy i chrupki
Chipsy i chrupki to grupa przekąsek zawierająca
wysoko przetworzony tłuszcz, dużą ilość sodu i oczyszczone ziarna zbóż. Najmniejsza 30 gramowa paczka chipsów lub chrupek zwykle dostarcza więcej niż 150 kcal, 10 gramów tłuszczu i ponad 250 miligramów sodu do naszej diety.
[clearboth]
[dropcap4 color=”blue”]6[/dropcap4]
Krakersy (wykonane z oczyszczonej mąki)
Kilka lat temu do produkcji krakersów używano uwodornionych tłuszczów (które zawierały tłuszcze trans), obecnie unika się dodatku takich tłuszczów, jednak większość krakersów nadal jest bardzo
bogatym źródłem tłuszczu, cukru, sodu i produktem ubogim w błonnik.
[clearboth]
[dropcap4 color=”blue”]7[/dropcap4]
Bułki drożdżowe (wykonane z oczyszczonej mąki)
Pieczywo drożdżowe, takie jak bułki do hot dogów, hamburgerów, drożdżówki oraz pozostałe pieczywo cukiernicze
zawierają w swoim składzie głównie białą (oczyszczoną) mąkę, cukier oraz sól. Nie dostarczają niezbędnego do prawidłowej pracy jelit, błonnika ani żadnych składników mineralnych. Stanowią doskonałe źródło “pustych” kalorii.
[clearboth]
[dropcap4 color=”blue”]8[/dropcap4]
Napoje słodzone
Jednymi z najgorszych produktów żywnościowych w domowej spiżarni są s
łodzone napoje gazowane, które obfitują w węglowodany, a nie zawierają w swoim składzie żadnych składników odżywczych. Niektórzy nie są świadomi faktu, że gazowane napoje typu cola oraz napoje energetyczne mogą zawierać nawet około 50 gram cukru w 0,5 litrowym napoju. Ponadto, jak pokazują liczne badania, predysponują do rozwoju chorób cywilizacyjnych.
[clearboth]
[dropcap4 color=”blue”]9[/dropcap4]
Ciastka w czekoladzie
Zbożowe desery, w tym
ciastka, są głównym źródłem cukru prostego. Według najnowszych badań, obecność ciastek w codziennej diecie, dostarcza więcej cukru niż desery mleczne i cukierki. Przemysłowe ciastka są bogate w tłuszcze nasycone i cukier oraz białą mąkę. Ciasteczka powlekane czekoladą mają zwykle najwięcej tłuszczów nasyconych (około 5 gramów na porcję 3 ciasteczek).
[clearboth]
[dropcap4 color=”blue”]10[/dropcap4]
Konserwy i zupy instant
Konserwy i zupy instant są bardzo
bogatym źródłem sodu i dodatków chemicznych. Choroby takie jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, czy choroby nerek, są obecnie coraz powszechniejszym zjawiskiem, dlatego w celach prewencyjnych zaleca się zmniejszenie podaży sodu w diecie do 1500 mg dziennie.
[clearboth]
Jak wynika z podanych wyżej wartości odżywczych, włączanie do codziennej diety nawet kilku produktów z powyższej listy, może znacząco wpłynąć na nadmiar ilości kalorii, tłuszczów, cukru i sodu w diecie. Dlatego należy mądrze zaopatrzyć domową spiżarnię, tak aby jedzenie było zarówno smaczne jak i zdrowe.