[clearboth]
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie orzechów włoskich może powodować obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Teraz potrafimy także wskazać składnik orzechów odpowiadający za ten dobroczynny efekt. Nasze badania wykazały ponadto inne mechanizmy, dzięki którym spożycie orzechów włoskich może poprawić zdrowie serca.
[clearboth]
[notice]Jak będzie można przeczytać 1 czerwca w „Journal of Nutrition”, okazało się, że jednorazowe spożycie oleju z orzechów włoskich korzystnie wpływa na układ naczyniowy. Z kolei jedzenie całych orzechów wiąże się z bardziej efektywnym usunięciem nadmiaru cholesterolu z organizmu.[/notice]
Nasze badania dowiodły, że olej znajdujący się w orzechach włoskich pomaga utrzymać prawidłową funkcję naczyń krwionośnych po posiłku, a to bardzo ważne, zważywszy na fakt, że integralność naczyń krwionośnych u osób z chorobami układu krążenia jest często zagrożona.
Olej z orzechów włoskich działa szczególnie korzystnie na komórki śródbłonka, które odgrywają ważną rolę w układzie sercowo-naczyniowym.
Odkrycie to może pomóc poprawić strategie żywieniowe w walce z chorobami serca.
Autorzy badania są zgodni, że potrzebne są dalsze badania, które pomogą określić mechanizmy odpowiadające za zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych dzięki spożyciu orzechów włoskich, już dziś jednak prof. Kris-Etherton stwierdza:
[clearboth]
Nasze badania pokazują, że proste zmiany w diecie, takie jak włączenie do niej orzechów włoskich lub oleju z nich, mogą sprzyjać profilaktyce chorób serca.
[notice]W celu poprawy pracy układu sercowo-naczyniowego naukowcy zachęcają do spożywania orzechów cztery razy w tygodniu. [/notice]