Większość ludzi wie, że słodkie napoje nie są zdrowe, ale nowe badania wykazały, że soki owocowe nie są wcale lepsze czy zdrowsze. Często mówi się o mocy soków. Naukowcy twierdzą, że ich regularne spożywanie może wręcz skrócić życie.
„Starsze osoby dorosłe, które piją więcej słodkich napojów, w tym soki owocowe, a także napoje gazowane i inne napoje słodzone cukrem, mogą być narażone na ryzyko wcześniejszej śmierci”, powiedział autor badania Jean Welsh – profesor nadzwyczajny w Emory University School of Medicine w Atlancie.
„Wysiłki zmierzające do zmniejszenia spożycia napojów gazowanych i innych napojów słodzonych cukrem powinny obejmować także soki owocowe, a wysiłki te muszą obejmować zarówno dorosłych, jak i dzieci” – powiedział Welsh.
W swoim badaniu Welsh i jej koledzy zgromadzili dane dotyczące 13 440 mężczyzn i kobiet w średnim wieku 64 lat, którzy uczestniczyli w dużym badaniu dotyczącym udaru mózgu w latach 2003–2007. Wśród tych uczestników 71% było otyłych lub miało nadwagę.
Uczestników zapytano, ile napojów słodzonych cukrem spożyli. W ciągu średnio sześciu lat zmarło 1168 uczestników.
Naukowcy odkryli, że ci, którzy pili najbardziej słodzone cukrem napoje – w tym 100% sok owocowy – mieli większe ryzyko śmierci podczas badania, w porównaniu z tymi, którzy pili najmniej z nich. Co więcej, każdy dodatkowy napój o wadze 400 ml jeszcze bardziej zwiększał to ryzyko. Raport został opublikowany online 17 maja w JAMA Network Open.
Marta Guasch-Ferre, naukowiec z działu żywienia w Harvard T.H., Chan School of Public Health, w Bostonie, w Stanach Zjednoczonych twierdzi, że około połowa populacji spożywa co najmniej jeden napój słodzony cukrem dziennie.
„Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że napoje gazowane i inne napoje słodzone cukrem – w tym napoje bezalkoholowe, poncz owocowy i napoje energetyczne – wiążą się z przyrostem masy ciała i niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi. Jednak soki owocowe są nadal powszechnie postrzegane przez wielu jako zdrowsza opcja”, powiedziała Guasch -Ferre.
Dodała, że dowody wskazują, iż napoje słodzone cukrem wiążą się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy, chorób serca i otyłości. Dowody są mniej oczywiste dla soku owocowego.
Sok zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą być korzystne dla zdrowia, ale zawierają również stosunkowo duże ilości cukru ze źródeł naturalnych, wyjaśniła Guasch-Ferre.
Wg Guasch-Ferre – chociaż soki owocowe są związane ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy i chorób serca, całe owoce nie.
Obecne rekomendacje sugerują picie nie więcej niż 100-200 ml soku dziennie, powiedziała Guasch-Ferre. Jest to niepełna szklanka – jak często zdarza się jednak wypijać całą butelkę soku.
„Chociaż soki owocowe nie są tak szkodliwe jak napoje słodzone cukrem, ich spożycie powinno być moderowane zarówno u dzieci, jak i u dorosłych, szczególnie dla osób, które próbują kontrolować swoją wagę ciała” – powiedziała Guasch-Ferre, która jest współautorem żywieniowego czasopisma redakcyjnego.
Koktajle owocowe są powszechnie postrzegane jako zdrowsze opcje. Jednak ich składniki mogą się znacznie różnić, a badania nad ich wpływem na zdrowie są ograniczone. Ponadto koktajle mają zwykle bardzo wysoką zawartość kalorii i dlatego nie są zalecane jako codzienne napoje. Sok warzywny jest niskokaloryczną alternatywą dla soku owocowego, ale może zawierać dużo soli. Kiedy masz ochotę na sok, sięgnij po ten z buraka lub świeży sok marchewkowy.
„Obecne dowody sugerują, że woda powinna być preferowanym napojem, a spożywanie innych napojów, takich jak herbata lub kawa, bez cukru i śmietanek, powinno być wybierane zamiast napojów słodzonych cukrem”, powiedziała Guasch-Ferre.
Consumption of Added Sugars and Indicators of Cardiovascular Disease Risk Among US Adolescents by Jean A. Welsh; Andrea Sharma; Solveig Argeseanu; Miriam Benedicta Vos 2011
Dietary Fructose Reduction Improves Markers of Cardiovascular Disease Risk in Hispanic-American Adolescents with NAFLD by Ran Jin; Jean A. Welsh; Ngoc-Anh Le; Jeffrey Holzberg; Puneet Sharma; Diego R. Martin; Miriam Vos 2014
The sugar-sweetened beverage wars: public health and the role of the beverage industry by Jean Welsh; Elizabeth A. Lundeen; Aryeh Stein 2013
Pathways and mechanisms linking dietary components to cardiometabolic disease: thinking beyond calories by Kimber L. Stanhope; M.I. Goran; A. Bosy-Westphal; J.C. King; L.A. Schmidt; J.-M. Schwarz; E. Stice; A.C. Sylvetsky; P.J. Turnbaugh; G.A. Bray; C.D. Gardner; P.J. Havel; V. Malik; A.E. Mason; E. Ravussin; M. Rosenbaum; Jean Welsh; C. Allister-Price; D.M. Sigala; M.R.C. Greenwood; A. Astrup; R.M. Krauss 2018
Association of Sugary Beverage Consumption With Mortality Risk in US Adults: A Secondary Analysis of Data From the REGARDS Study by Lindsay J. Collin; Suzanne Judd; Monika Safford; Viola Vaccarino; Jean Welsh 2019