Badania nad zależnością między poziomem likopenu a ryzykiem wystąpienia udaru przeprowadzili fińscy naukowcy. Zauważyli oni, że spośród ponad 1000 starszych mężczyzn, który brali udział w eksperymencie, ci, którzy mieli stosunkowo wysokie stężenie likopenu, rzadziej dostawali udaru.
Badaniem objęto 1031 mężczyzn w wieku od 46 do 65, którym mierzono poziom likopenu, alfa- i beta-karotenu i witaminy E we krwi. W ciągu kolejnych 12 lat monitorowano ich stan zdrowia. W tym czasie udaru doznało 67 uczestników, w tym aż 25 z grupy 258-osobowej z najniższym poziomem likopenu we krwi i tylko 11 z 259-osobowej grupy z wysokim poziomem likopenu. [error]Nawet po uwzględnieniu innych czynników, które mogą zwiększać ryzyko udaru, takich jak wiek, palenie, wysokie ciśnienie i cukrzyca, w grupie o wysokiej zawartości likopenu ryzyko wystąpienia udaru wciąż było o 55% niższe. [/error]
Jak twierdzi Jouni Karppi, badacz z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii w Kuopio, jest prawdopodobne, że likopen może mieć bezpośredni wpływ na ryzyko udaru mózgu.
Karppi wyjaśnia, że likopen jest
silnym przeciwutleniaczem; pomaga chronić komórki organizmu przed uszkodzeniami, które mogą ostatecznie doprowadzić do choroby.
Badania takie jak to są interesujące, ale mają poważne ograniczenia
Zdrowe odżywianie to klucz do sukcesu.
Zwraca uwagę, że fińscy koledzy zbyt mocno skupili się na jednym składniku, zamiast podejść do odżywiania holistycznie. Goldstein sugeruje aby stosować dobrze zbilansowaną dietę o dużej zawartości owoców i warzyw.
Co zatem jeść, aby zapewnić sobie zdrowie?
Chorobom układu krążenia z pewnością pomogą zapobiec następujące produkty: