Gdzie szukać wapnia?
Należy zrozumieć również bardzo ważną kwestię. Istnieje ogólne przekonanie, że mleko i jego przetwory dostarczają naszemu organizmowi wapnia. Nie dajmy się jednak tak łatwo zwieść, gdyż jest on dostępny w dużych ilościach również w innych atrakcyjnych produktach! Wiele z nich powszechnie nie jest jednak kojarzona z wapniem… A świat roślin oferuje wiele jego bogatych źródeł. Ważne jest to, że jest on bardzo dobrze przyswajalny w zasadowym środowisku, oprócz tego rośliny posiadają mnóstwo innych zalet i pozytywnych właściwości mających wpływ na zdrowie, o których wielokrotnie Wam pisaliśmy.
„Nowe” zalecenia żywieniowe w profilaktyce osteoporozy wskazują na spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, rezygnację/lub ograniczenie spożycia produktów mlecznych, utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D oraz odpowiednie dostarczanie wapnia ze źródeł roślinnych.
W jakich roślinach znajdziesz wapń?
Spore ilości wapnia możemy również odnaleźć wśród suchych roślin strączkowych, głównie soji (prawie 240 mg Ca/100 g suchych nasion), a także w amarantusie i quinoali. Nie zapominajmy również o suszonych owocach (głównie figi) oraz orzechach (migdały). Mniej bogate, ale za to niskokaloryczne źródła wapnia to zielone warzywa takie jak jarmuż, brokuły i natka pietruszki. Jedynymi wyjątkami są boćwina, szpinak i szczaw (zawierają kwas szczawiowy, który wiąże wapń i niestety wówczas się on nie wchłania). Dobrą alternatywą jest też mleko roślinne, które coraz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Duża część z nich jest wzbogacana w wapń. 1 szklanka takiego napoju dostarcza około 200-250 mg tego składnika mineralnego. Podobnie ma się sytuacja z tofu i jogurtami sojowymi.
Warto wiedzieć, że istnieją związki, które zwiększają lub zmniejszają wchłanianie wapnia. Znając te składniki możemy unikać sytuacji, w której narażamy nie na niedobory, nie będąc tego świadomym.
Co sprzyja, a co zmniejsza wchłanianie wapnia?
Czynniki zmniejszające wchłanianie wapnia lub „wypłukujące” wapń to: warzywa i owoce bogate w kwas szczawiowy (m.in. szpinak, szczaw, boćwina, rabarbar, żurawina), kawa i czarna herbata, kakao, nadmiar soli i cukru rafinowanego w diecie, nadmierna ilość fosforanów w diecie (dodatki do żywności, żywność wysokoprzetworzona, mięso), warzywa zawierające duże ilości solaniny (ziemniaki, niedojrzałe pomidory, papryka, bakłażany).
Mimo różnych doniesień, metabolizm kości jest tak bardzo skomplikowany, że naukowcy nie potrafią wystosować jednego stanowiska w kwestii wpływu diety na stan kości. Może, jest to po części spowodowane również naciskami ze strony gospodarki? A może PRAWDA, nigdy nie trafi do szerokiej opinii publicznej?
Poniżej, zamieszczamy tabele prezentującą źródła wapnia.