Naukowcy z Almond Board z Kalifornii twierdzą, że prosta zmiana w odżywianiu może znacząco pomóc w przezwyciężeniu problemów zdrowotnych. Jednym ze sposobów poprawy zdrowia jest dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych, które znacząco mogą wpłynąć na przykład na obniżenie poziomu triglicerydów we krwi.
[success]
Triglicerydy (in.trójglicerydy), czyli związki chemiczne złożone z trzech cząsteczek kwasów tłuszczowych i jednej cząsteczki glicerolu, stanowią podstawowy składnik frakcji tłuszczowej wszystkich artykułów spożywczych (mięso, mleko, ryby, oleje roślinne). Stężenie triglicerydów wzrasta we krwi zazwyczaj po zjedzeniu posiłku zawierającego tłuszcz, bądź cukry proste, a także po spożyciu alkoholu. Podwyższony ich poziom jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.
[/success]
W przeprowadzonych badaniach wzięło udział 20 zdrowych mężczyzn, których średni wiek wynosił około 25 lat. Osoby te otrzymywały trzy posiłki, które zawierały w swoim składzie albo całe migdały, albo olej migdałowy lub olej słonecznikowy. Od osób badanych dwa razy dziennie (na czczo i po posiłku) pobierano próbki krwi i sprawdzano zmianę stężenia triglicerydów w osoczu.
[notice]
Naukowcy odkryli, że po zjedzeniu posiłku z całymi migdałami wzrost stężenia triglicerydów był istotnie mniejszy niż po zjedzeniu tego z olejem migdałowym lub słonecznikowym.
[/notice]
Najnowsze badania opublikowane w “American Journal of Clinical Nutrition”, będące rozszerzeniem wcześniejszych badań dotyczących układu krążenia, analizowały nie tylko wpływ ścian komórkowych na uwalnianie tłuszczu do krwi, ale również potencjalny wpływ na gwałtowne zmiany stężenia triglicerydów we krwi.
0 Comments
Prócz tego, jak w tego typu nasionach (patrz pestki jabłek, moreli) znajduje się nieco nitrylozydów w tym przeciętnie od 0,5-3% amigdaliny. Ta ostatnia ma tę właściwość, że w komórkach raka rozpada się w i tworzy w obecności wody kwas pruski i aldehyd benzoesowy, które wspólnie doprowadzają do śmierci komórki raka.
Pozdrawiam
Przemek I.