Jako argument przeciwko stosowaniu obróbki termicznej powyżej 40°C przemawia fakt, iż powoduje ona denaturację oraz zmniejszenie biologicznej aktywności enzymów naturalnie występujących w żywności. Zamiast popularnego gotowania i smażenia, witarianie stosują między innymi proces namaczania i kiełkowania, co wzmaga produkcję enzymów wspomagających trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, a także neutralizuje substancje przeciwodżywcze w ziarnach zbóż i roślin strączkowych.
Najczęściej spotykane odmiany tego rodzaju diety to witarianizm wegetariański – wykluczający jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego powstałych w wyniku uśmiercenia zwierzęcia oraz witarianizm wegański – wykluczający jedzenie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, także jajek, mleka i powstałego na jego bazie nabiału.
Niektórzy mniej restrykcyjni witarianie dopuszczają jedzenie mięsa i ryb – należy jednak pamiętać, że spożywanie tego rodzaju produktów na surowo, szczególnie z niepewnego źródła niesie za sobą bardzo poważne niebezpieczeństwo zatruć i zachorowań. Zdaniem Douglasa Grahama, propagatora witarianizmu, ważne jest nie tylko jedzenie surowych produktów, ale też zachowanie prawidłowych proporcji między jej składnikami – ok. 80% węglowodanów, 10% tłuszczy i 10% białek!
S tałe źródło niezbędnych składników – spożywając nieprzetworzone produkty roślinne w diecie stale dostarczamy do naszego organizmu duże dawki aminokwasów, pełnowartościowych węglowodanów, błonnika, a także potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin i przeciwutleniaczy.
U nikanie sztucznych dodatków – dieta witariańska nie zawiera konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaków – pamiętajmy o zachowaniu zasad higieny i wybieraniu produktów sezonowych, z pewnych i ekologicznych źródeł. Błyszczące warzywa i egzotyczne owoce z pewnością przebyły długą drogę zanim trafiły na półki supermarketów- może lepiej wiec zdecydować się na regionalne produkty lub warzywa i owoce z własnego ogródka?
R edukcja masy ciała – surowe warzywa są sycące i dużo mniej kaloryczne niż dieta obfitująca w produkty przetworzone, co pozwoli nam stracić zbędne kilogramy i utrzymać wymarzoną masę ciała.
O dmładzanie – dzięki przeciwutleniaczom i witaminom zawartym w owocach i warzywach poprawimy stan skóry, zmniejszymy dolegliwości dermatologiczne a także spowolnimy proces starzenia.
W zmocnienie organizmu – dieta dostarcza dużej dawki energii – Natalia Rose – dietetyk kliniczny, autorka Surowej Diety Oczyszczającej zapewnia, że stosując dietę opartą na własnoręcznie przygotowanych sokach i surowych warzywach usuniemy z organizmu zalegające w nim toksyny, wzmocnimy odporność i zyskamy ogromną dawkę energii.
O dzyskanie zdrowia – poprawimy wyniki badań i zmniejszamy ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego i cukrzycę – dieta ta jest bowiem uboga w szkodliwe tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone, cukry proste i sód czyli składniki przyczyniające się do wielu chorób cywilizacyjnych. W procesie smażenia powstaje też wiele substancji kancerogennych – na surowej diecie zmniejszymy więc prawdopodobieństwo zachorowania na choroby nowotworowe, Dzięki wzmocnieniu procesu trawienia wyeliminujemy też problemy gastryczne.
Witarianizm to mocno restrykcyjny sposób odżywiania, szczególnie dla osób stosujących wcześniej dietę bogatą w produkty pochodzenia zwierzęcego i wysoko przetworzone. Należy więc przechodzić na nią stopniowo, zawsze pod okiem dietetyka, który będzie miał wgląd w aktualne wyniki naszych badań. Szczególną ostrożnością muszą się wykazać osoby cierpiące na choroby przewlekłe, pacjenci z problemami trawiennymi i kobiety w ciąży. Musimy bowiem uważać na niedobory – głównie witaminy B12, D oraz wapnia.
Pamiętaj! Raw Food to nie tylko dieta, ale też styl życia – jeśli chcesz być 100% witarianinem pamiętaj o aktywności fizycznej, przebywaniu na świeżym powietrzu, wysypianiu się i unikaniu stresu.
Bibliografia