Układ pokarmowy jest jednym z najciężej pracujących systemów w naszym organizmie. Niestrawność, wzdęcia, uczucie ciężkości to tylko niektóre symptomy jego obciążenia. Aby układ pokarmowy mógł wrócić do formy po ciężkim i tłustym zimowym jedzeniu, warto odciążyć go i przyśpieszyć proces trawienia dzięki zmodyfikowaniu nawyków żywieniowych. Wystarczy kilka zmian w sposobie odżywiania, aby na nowo poczuć się lekko.
Oto kilka domowych sposobów pozwalających ograniczyć dolegliwości trawienne i znacząco poprawić własne samopoczucie:
1
Włącz do diety pokarmy najzdrowsze dla układu pokarmowego:
-
Burak – zawarte w nim betacyjaniny usprawniają proces detoksykacji w wątrobie i pobudzają wytwarzanie żółci.
- Mięta – wspomaga trawienie, pomaga uregulować częstotliwość skurczów jelit, wspomaga wydzielanie soków trawiennych.
- Czosnek – stymuluje rozwój dobrych bakterii, jest naturalnym środkiem przeciwpasożytniczym i antyinfekcyjnym.
- Koper włoski – łagodzi zaburzenia gastryczne, uczucie pełności, ból brzucha i wzdęcia, przywraca prawidłową perystaltykę jelit.
- Rukola – pobudza trawienie tłuszczów, stymuluje przepływ żółci, usprawnia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z wątroby.
- Karczoch – zawiera kwasy kawoilochinowe, które przyśpieszają wytwarzanie żółci w wątrobie i pobudzają jej przepływ.
- Nasiona kminku – łagodzą bolesne wzdęcia i działają lekko przeciwskurczowo, dlatego zalecane są szczególnie przy kolkach.
- Lukrecja – zawiera kwas galicyretynowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne.
2
Jedz więcej błonnika
Najprostszym sposobem zwiększenia ilości błonnika w codziennym menu jest spożywanie jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych, a najlepiej całkowite wykluczenie ich z
diety. Uważaj na marketingowe pułapki: gotowe batoniki owsiane czy słodzone płatki śniadaniowe reklamowane jako produkt z wysoką zawartością błonnika, przeznaczony dla osób chcących dbać o linię, tak naprawdę są jedynie źródłem cukru. Jak najczęściej sięgaj po surowe warzywa i owocowe, wyciskaj z nich sok, komponuj sałatki i zabieraj do pracy jako przegryzkę. Błonnik zawarty w jarzynach i owocach wspomaga pracę układu trawiennego, zapewnia prawidłową perystaltykę, pomaga obniżyć poziom
cholesterolu i
glukozy we krwi, złagodzić stany zapalne i usunąć z organizmu
toksyny, a ponadto wspomaga rozwój mikroflory jelitowej.
3
Wybieraj świeże produkty sezonowe
Produkty naturalne to przede wszystkim lepsza wartość odżywcza. Większość producentów żywności sztucznie poprawia wygląd warzyw i owoców, aby prezentowały się atrakcyjnie i apetycznie przez cały rok. Metody te stosowane są kosztem wartości odżywczej takich produktów. Wytwarzanie żywności poza właściwym jej sezonem wymaga łamania zasad natury i stwarzania sztucznych warunków, a efektem takich zabiegów są produkty pełne pestycydów, wosków, konserwantów i innych substancji chemicznych. Naturalne, sezonowe produkty mają znacznie więcej składników odżywczych, działają odtruwająco i przeciwutleniająco. Wiosna to właśnie czas, kiedy dostępne są świeże owoce i warzywa, a także m.in. mniszek lekarski i inne gorzkie zieleniny wspierające pracę
wątroby w
oczyszczaniu krwi.
4
Unikaj produktów, które Ci szkodzą
Czy wiesz, że opóźnione
alergie pokarmowe są znacznie częstsze, niż to sobie wyobrażamy? Większość z nas nie jest świadoma ich występowania, ponieważ symptomy (bóle głowy, bóle brzucha, wzdęcia, zmęczenie, zmiany skórne itd.) występują nawet do dwóch dni po spożyciu alergizującego pokarmu. Powiązanie określonych objawów z konkretnym pokarmem jest nieraz trudne i dlatego też specjaliści zalecają wykonanie testu na opóźnioną alergię pokarmową oraz wdrożenie
diety eliminacyjno-rotacyjnej (po konsultacji z dietetykiem i lekarzem).
5
Postaw na jakość, a nie na ilość
Nakładaj dania na mniejsze talerze, jedz wolniej, a zamiast smażonych potraw wybierz te przyrządzane na parze lub lekko podgotowane. Zacznij od zupy lub sałatki, abyś był już w połowie najedzony, kiedy sięgniesz po ulubione dania; zjesz ich dzięki temu mniej.