Przez lata naukowcy myśleli, że istnieją tylko dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Ten pierwszy – obecny w fasoli, zielonych warzywach, nasionach i niektórych owocach, zamienia się w jelitach w galaretowatą i napęczniałą substancję o bardzo korzystnych dla zdrowia właściwościach. Rozpuszczalny w wodzie błonnik nie jest przez nas wchłaniany i jest praktycznie bezkaloryczny (1 g błonnika to 2 kilokalorie), za to spowalnia proces wchłaniania glukozy przez organizm i obniża poziom cholesterolu. Drugi rodzaj błonnika – nierozpuszczalny w wodzie – ma również istotne znaczenie dla zdrowia: zwiększa masę stolca i zapobiega zaparciom. Od niedawna wiadomo, że istnieje także pewien rodzaj węglowodanów, który ma podobne właściwości do błonnika – jest nim oporna na trawienie skrobia.
Skrobia oporna zawiera niewiele kalorii i nie powoduje podwyższenia poziomu glukozy. Jest ona odporna na trawienie, gdyż ani soki trawienne, ani enzymy nie zmieniają jej struktury. Niestrawiona w jelicie cienkim przechodzi do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji, podczas której bakterie rozkładają ją na związki chemiczne o prostszej strukturze, łączące się później ze sobą i tworzące korzystne dla zdrowia nowe związki chemiczne.
Nierozpuszczalna w wodzie skrobia ma istotne znaczenie dla zdrowia każdego człowieka, jednak szczególnie cenna jest dla diabetyków. Ze względu na jej korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi oraz masę ciała produkty zawierające nierozpuszczalną w wodzie skrobię, takie jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, są dla nich znacznie lepszym źródłem węglowodanów niż np. bardziej popularne produkty zbożowe. Zawierają ponadto więcej składników odżywczych – białka, błonnika.
Główne źródło węglowodanów w diecie diabetyków powinny stanowić rośliny strączkowe, a przede wszystkim fasola, która w 43% składa się z błonnika, a 63% zawartej w niej skrobi stanowi skrobia oporna (ziarna zbóż, szczególnie jęczmień i kukurydza, zawierają podobną ilość opornej skrobi, jednak już ilość występującego w nich błonnika jest zdecydowanie niższa. Wysoce przetworzone zboża, np. ryż, czy płatki owsiane, zawierają 5-10% skrobi opornej). Jest ona dodatkowo korzystna, gdyż obniża zapotrzebowanie na insulinę, która nie jest potrzebna do strawienia opornej skrobi. Stanowi także ważne źródło aminokwasów, które wraz z innymi tego typu związkami organicznymi zawartymi w warzywach, orzechach i ziarnach zwiększają biologiczną wartość białek w diecie. Fasola charakteryzuje się ponadto dużą zawartością polifenoli mających właściwości antynowotworowe, niwelujących skutki spożywania czerwonego mięsa, a czarna i zielona fasola wywołuje także apoptozę (programowaną śmierć komórki) komórek raka okrężnicy.
Reasumując, możemy powiedzieć, że fasola to produkt, dzięki któremu:
dostarczamy organizmowi wysokiej jakości białka,
wprowadzamy do diety dużą ilość składników antynowotworowych,