Temat zdrowia jest wszechobecny. Wiemy, że należy pić dużo wody, czy jeść dużo warzyw. Stworzono nawet wyjątkowo zdrową grupę żywności „superfoods”. Warto zatem przyjrzeć się co kryje się pod tym hasłem, co wyróżnia te produkty od innych i czy naprawdę są takie zdrowe?
Superfoods charakteryzują się niezwykłym naturalnym bogactwem składników mineralnych bądź witamin i dzięki temu mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Rozróżnia to je od żywności funkcjonalnej, która jest wzbogacana w sposób sztuczny w pożądane przez producentów składniki. Zawierają międzyinnymi:
Złota 5 SUPERFOODS:
Jagody Goji przez wielu nazywane są najzdrowszym pożywieniem świata. Owoce te kryją w sobie bardzo wiele składników mineralnych witamin oraz różnorodne aminokwasy. Zawartość żelaza znacznie przewyższa tę, występującą w szpinaku. Natomiast witaminy C jest pięćdziesiąt razy więcej niż w pomarańczach. Jednak w suszonych jagodach Goji ilość jej witaminy jest niewielka. Przypisuje się im właściwości chroniące narząd wzroku, opóźniające starzenie organizmu. Odgrywają znaczącą rolę w regulacji stężenia glukozy we krwi. Wspomagają procesy trawienne oraz
oczyszczanie wątroby.
Jagody Acai określane są mianem owoców doskonałych. Zawierają ogromne ilości korzystnych dla zdrowia związków. Wykorzystywane są w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi, stężenie cholesterolu oraz poziom glukozy we krwi. Wspomagają procesy oczyszczania organizmu a także chronią narząd wzroku. Dodatkowo charakteryzują się bardzo wysoką zawartością antyoksydantów, działających ochronnie na komórki. Przeciwdziałają powstawaniu chorób nowotworowych oraz starzeniu się organizmu.
Borówki są często wymieniane w ścisłej czołówce super żywności z uwagi na bogactwo witamin, błonnika pokarmowego. Dodatkowo zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, mające zdolność hamowania a nawet niszczenia komórek nowotworowych jelita grubego. Chronią także przed szkodliwym działaniem środowiska, stylu życia przyczyniającego się do powstawania szkodliwych wolnych rodników. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia oraz poprawiają pamięć. Zawarte w nich związki stanową element zapobiegania wystąpienia
chorób serca szczególnie wśród młodych kobiet.
Sok z granatów oddziałuje na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi przez co jest elementem profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego.
Algi (chlorella, spirulina ), którym poświęca się coraz więcej uwagi. Zawierają wiele witamin, korzystnie wpływają na stężenie cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi.
Z rodzimego ogródka…
Do grupy produktów o szczególnych właściwościach prozdrowotnych należy zaliczyć znane, choć często niedoceniane warzywa takie jak: cebula, czosnek, por, seler czy szczypior. Określane są mianem naturalnych antybiotyków. Obniżają poziom cholesterolu oraz niwelują prawdopodobieństwo tworzenia się zakrzepów. Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka żołądka, jelita grubego czy odbytu. Czosnek zawiera substancje mające zdolność atakowania komórek rakowych.
Mimo ogromnego bogactwa żywności nie ma jednak jednego super, ekstra produktu (jak i tabletki!!!) zapewniającego zdrowie na lata. Ważna jest różnorodna i odpowiednio skomponowana dieta. Interakcje między poszczególnymi składnikami zawartymi w pożywieniu również są bardzo ważne, niektóre substancje nie wchłaniają się odpowiednio w obecności innej substancji, a przy jeszcze innej wchłaniają się o wiele lepiej. Odpowiedni dobór produktów, dostosowany do konkretnego organizmu stanowi klucz do zachowania a także przywrócenia zdrowia.
Bibliografia
- http://www.eufic.org/article/en/artid/The-science-behind-superfoods/
- http://www.livescience.com/34693-superfoods.html
- http://www.canceractive.com/cancer-active-page-link.aspx?n=531
- http://pozywieniedlazdrowia.blox.pl/2010/03/CZOSNEK-CUDOWNA-ROSLINA.html
- http://www.przyjacielehelu.pl/helska_bliza/hb_177/art06.htm
- http://www.spirulina.pl/algi/spirulina-platensis/zalety-i-korzysci-spiruliny.html
- http://bazalekow.mp.pl/leki/item.html?item_id=84056