O tym, że kluczem do zapobiegania
nadwadze są zdrowe nawyki żywieniowe, wie chyba każdy. Okazuje się jednak, że niektóre z nich – np.
jedzenie śniadania czy regularne spożywanie bez pośpiechu więcej niż 4 posiłków dziennie – owocuje dodatkowo niższą zawartością tkanki tłuszczowej w organizmie, niezależnie od aktywności fizycznej.
[clearboth]
Naukowcy z The Institute of Food Science and Technology and Nutrition (ICTAN) z hiszpańskiego National Research Council (CSIC) uzyskali dane dotyczące poziomu tłuszczu, sumując sześć pomiarów grubości fałdu skórnego i sześć pomiarów obwodu talii 1978 nastolatków (w tym 1017 dziewcząt) w wieku 13–18 lat z pięciu hiszpańskich miast. Brano również pod uwagę poziom
aktywności fizycznej w tym czasie.
Naukowcy stwierdzili, że jedna czwarta dziewcząt i jeden na trzech chłopców w Hiszpanii ma nadwagę lub cierpi na otyłość, przy czym aktywności fizycznej unika zaledwie 18,5% chłopców i aż 48,5% dziewcząt. Co ciekawe, zaobserwowano, że u młodych ludzi o niskiej aktywności fizycznej czynnikiem sprzyjającym utrzymaniu szczupłej sylwetki bywa codzienne spożywanie śniadania. Osoby, które omijały ten posiłek, miały więcej tkanki tłuszczowej.
Także regularne spożywanie zdrowych posiłków to ważny oręż w walce z niechcianymi kilogramami. Dzięki temu nawykowi przyśpiesza metabolizm, a dostarczona energia zostaje w organizmie w całości zużyta, co zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Co więcej,
utrzymuje się również odpowiedni poziom glukozy we krwi, dzięki czemu nie dochodzi do ataków „wilczego głodu”.
[success]Należy pamiętać, że okres dojrzewania i intensywnego wzrostu determinuje zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, należy więc tak komponować dietę nastolatka, by dostarczyć jego organizmowi szczególnie takich składników, jak: niezbędny dla zdrowych kości wapń, krwiotwórcze żelazo oraz sprzyjający wzrostowi kości i mięśni cynk.[/success]