Cierpisz na zaparcia, biegunki i wzdęcia? Często boli Cię brzuch? Dodatkowo, prawie zawsze czujesz się ociężały? Być może masz zespół jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome). Według doniesień pacjentów z rozpoznanym zespołem jelita drażliwego u ok. 70% z nich stwierdzono, że źródłem dolegliwości może być nierozpoznana alergia bądź nietolerancja pokarmowa.
Naukowcy z zespołu dr Marco Kalliomäkiego z fińskiego Uniwersytetu w Turku dostrzegli zależności między alergią pokarmową a zespołem jelita drażliwego. To właśnie dieta w dużej mierze może przyczynić się do patofizjologii jelita. Idealnym rozwiązaniem będzie zastosowanie diety eliminacyjnej opartej na wynikach testu lokalnej nadwrażliwości pokarmowej.
Z kolei badanie z udziałem 125 osób dorosłych, przeprowadzone przez dr Mary C. Tobin i jej kolegów z Rush University Medical, pozwoliło zauważyć, że znacznie bardziej na IBS narażeni są: pacjenci z sezonowym alergicznym nieżytem nosa (2,67 razy większe ryzyko), chorzy z wypryskiem alergicznym (3,85 razy) oraz z depresją (2,56 razy).
Co ciekawe, również pacjenci zauważają, że objawy IBS nasilają się po spożyciu niektórych produktów, a co za tym idzie, widać również znaczącą poprawę samopoczucia po ograniczeniu ich spożywania.
Jakie produkty powodują objawy typowe dla zespołu jelita drażliwego?
mleko i przetwory mleczne (nietolerancja laktozy, kazeiny)
produkty zbożowe (nietolerancja glutenu)
napoje gazowane, herbata, kawa (i wszelkie inne źródła kofeiny)
słodziki, gumy do żucia (i inne pokarmy zawierające sorbitol)
alkohol
owoce cytrusowe
potrawy tłuste i pikantne
Jak zatem radzić sobie z IBS?
1. Sprawdź, czy przyczyną dolegliwości nie jest alergia lub nietolerancja pokarmowa
W identyfikacji alergenów pomoże test cytotoksyczny – czyli specjalistyczne badanie krwi, które określi produkty niekorzystne dla organizmu. Wyniki testu dostarczą Ci jasnych wskazówek, których produktów powinieneś unikać, aby nie pogarszać objawów zespołu jelita drażliwego (np. jednymi z najczęstszych alergenów pokarmowych są produkty mleczne. Jak pokazują badania, podrażniają one układ trawienny, wywołują stan zapalny i nasilają objawy zespołu jelita drażliwego).
2. Jedz tylko te produkty, które są korzystne dla organizmu
To właśnie dieta pomoże w odzyskaniu równowagi w organizmie, a także zmniejszy objawy IBS. Poniżej kilka porad, które z pewnością poprawią Twoje samopoczucie.
Po wykonaniu testu cytotoksycznego, zgodnie z zaleceniami dietetyka, wyeliminuj produkty, które Ci szkodzą.
Jedz produkty nieprzetworzone i przygotowane samodzielne – jedz dużo warzyw, ryb, orzechów i nasion.
Nie zapominaj, aby Twoja dieta obfitowała w dobrej jakości tłuszcze, np. zawarte w awokado i orzechach, a także olej lniany.
Dostarczaj organizmowi węglowodanów złożonych, uwzględniając w diecie: ryż brązowy, quinoa, amarantus, owies, kaszę gryczaną, proso i siemię lniane.
Pij dziennie ok. 7 szklanek wody z dodatkiem soku z cytryny.
Wyłącz z diety produkty mleczne oraz te na bazie białej mąki, a także unikaj słodyczy, napojów gazowanych, słonych przekąsek oraz innych wysokoprzetworzonych produktów bogatych w cukry proste i tłuszcze nasycone.
Dbaj o regularność spożywania posiłków.
Pamiętaj, żeby nigdy nie rezygnować ze śniadania!
Nie przejadaj się, ponieważ spożywanie dużych porcji podczas jednego posiłku znacząco obciąża pracę układu trawiennego.
3. Bądź aktywny fizycznie i zadbaj o relaks
Jak pokazują wyniki badań, regularna aktywność fizyczna oraz stosowanie technik relaksacyjnych łagodzą objawy zespołu jelita drażliwego i sprzyjają lepszemu funkcjonowaniu układu pokarmowego. Wysiłek fizyczny pobudza wydzielanie endorfin, naturalnych hormonów szczęścia, a także ma dobroczynny wpływ na ciało, zdrowie i samopoczucie. Z kolei poprawa kontroli nad stresem dzięki technikom oddechowym, relaksacyjnym, medytacji czy jodze pozwala na zmniejszenie objawów IBS i wspomaga leczenie dietetyczne.