Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Syracuse i Uniwersytetu Drexel, kobiety z celiakią częściej wykazują objawy
depresji i zaburzeń odżywiania niż kobiety w populacji ogólnej. Okazuje się, że ludzie, którzy nie radzą sobie z tą chorobą, skarżą się na złe samopoczucie, są bardziej podatni na stres, a tym samym wykazują wyższe wskaźniki depresji.
[clearboth]
Celiakia to autoimmunologiczna choroba trzewna związana z negatywną reakcją na spożycie glutenu. Osoby z celiakią po spożyciu glutenu cierpią na
bóle brzucha, zaparcia, utratę apetytu, biegunkę, nudności i wymioty. Zazwyczaj
chorobę kontroluje się poprzez wyłączanie z diety pokarmów zawierających gluten, takich jak pszenica, jęczmień, żyto.
Chcąc zbadać zależność między celiakią a skłonnością do depresji, prof. Smyth wraz ze współpracownikami przeanalizował doświadczenia fizyczne, behawioralne i emocjonalne 177 amerykańskich kobiet w wieku powyżej 18 lat, u których rozpoznano chorobę trzewną. Oceny dokonano na podstawie ankiet, w których pytano o stopień przestrzegania diety bezglutenowej, odczuwane objawy trzewne, radzenie sobie w sytuacjach stresowych, częstotliwość negatywnych myśli i zachowań związanych z jedzeniem.
Analiza odpowiedzi pokazała, że:
- osoby dobrze radzące sobie ze stosowaniem diety bezglutenowej są bardziej energiczne i mniej podatne na stres niż te nieprzestrzegające diety
- w porównaniu do populacji ogólnej wśród chorych na celiakię odnotowano wyższy wskaźnik stresu, depresji i niezadowolenia z wyglądu sylwetki
Z kolei inne badania wykazały, że celiakia może powodować uszkodzenia nerwów obwodowych, w wyniku czego u pacjentów z chorobą trzewną
mogą pojawić się nerwice, depresje, a nawet padaczka.[notice]Szacuje się, że u około 10% chorych rozpoznaje się depresję, a u około 15% występują określone zaburzenia psychiczne. [/notice]Mechanizm powyższych zależności nie jest do końca poznany, naukowcy planują podjąć dalsze badania.
Uwaga!
Jeżeli podejrzewasz u siebie celiakię, skontaktuj się ze specjalistą, który zaleci Ci wykonanie odpowiednich badań m.in. analizę krwi – oznaczenie poziomu przeciwciał i/lub biopsję jelita cienkiego. Jeśli wynik badania okaże się negatywny, ale dokuczają Ci objawy typowe dla tej choroby, m.in. problemy z trawieniem, niedobory składników pokarmowych, migreny, przewlekłe zmęczenie, powinieneś wykonać test na opóźnioną alergię pokarmową, który bada reakcje alergiczne zarówno na różne rodzaje zbóż, jak i na sam gluten. Pozytywny wynik testu świadczy o reakcji alergicznej na białka zbóż i wymusza wprowadzenie diety bezglutenowej (pod okiem specjalisty).