Cukier przyśpiesza starzenie się! Zobacz co mówią badania! | VIMED

Cukier przyśpiesza starzenie się!

Cukier sprzyja procesowi starzenia się.

Jak się okazuje nadmiar cukru w diecie bardzo przyczynia się do starzenia organizmu, w tym skóry. O cukrze często mówi się, że to biała śmierć i jest w tym sporo prawdy!

Proces starzenia się jest zjawiskiem bardzo złożonym, a mechanizmy leżące u jego podstaw nie są do końca wyjaśnione. Wiemy jednak, że na szybkość starzenia się mają w dużej mierze wpływ czynniki zewnętrzne. To m.in. nieprawidłowy styl życia, w tym nieracjonalne odżywianie się. 

Jak dowodzą wyniki badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, ograniczenie ilości kalorii z pożywienia, zwłaszcza pochodzących z węglowodanów prostych, może zaowocować wydłużeniem życia i poprawą jego jakości.

Cukrzyca a starzenie się – co mówią badania?

Badania przeprowadzone na myszach dowiodły, że zmniejszenie dziennej racji pokarmowej o 50% wydłużyło czas życia zwierząt aż o 40%.

Naukowcy podejrzewają, że wyjaśnieniem jest tu nie tyle ograniczenie liczby kalorii, co redukcja ilości glukozy w diecie. Tłumaczą, że kiedy spożywamy pokarm – najpierw go degustując, a potem trawiąc – odpowiednie receptory na powierzchni komórek odpowiadają za wychwyt glukozy i produkcję energii.

Podczas przekształcania glukozy w energię powstają produkty uboczne – wolne rodniki, które właśnie powodują szybsze starzenie się organizmu.

Próbując wytłumaczyć tę zależność, naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu przeprowadzili badanie na drożdżach. Są one idealnym organizmem do badania procesów biochemicznych zachodzących w komórkach. Podczas obserwacji, których wyniki opublikowano w „PLoS Genetics”, zauważono, że długość życia badanych organizmów wzrastała, gdy otrzymywały one dietę ubogą w glukozę. Co ciekawe, gdy drożdże spożywały normalne ilości glukozy, ale usunięto z ich komórek gen będący czujnikiem dla glukozy, czas ich życia wydłużył się. To zupełnie jak w przypadku drugiej grupy drożdży, którym podawano niewielkie ilości glukozy.

Badania potwierdzają, że cukier wpływa na starzenie się.

Cukier znacznie przyspiesza proces starzenie się skóry!

Kiedy cukier dostaje się do krwiobiegu, wiąże się z białkami. Elastyna i kolagen to zarówno białka, jak i budulec skóry. Jedząc produkty zawierające cukier wyzwalamy w organizmie proces glikacji białek, który je nieodwracalnie uszkadza. Podczas glikacji wytwarzane są także toksyczne związki zwane produktami końcowymi zaawansowanej glikacji lub AGE. Mogą one powodować powstawanie zmarszczek, zwiotczenie skóry, pojawienie się cieni pod oczami. Odpowiadają także za wiele destrukcji w narządach wewnętrznych i krwiobiegu oraz szybko postępującą cukrzycę.

Badanie opublikowane w „British Journal of Dermatology” wykazało, że:

  • Ilość spożytego cukru ma wpływ na szybkość starzenia się skóry.
  • Nadmiar węglowodanów prostych osadza się na włóknach kolagenowych i elastynowych (proces zwany glikacją), co sprawia, że te elastyczne włókna sztywnieją i tracą sprężystość.
  • Uszkodzone włókna kolagenowe stają się kruche i łamliwe.  Prowadzi to do spadku jędrności, co sprzyja powstawaniu zmarszczek i wiotczeniu skóry, a także osłabia jej funkcje regeneracyjne i zdolność do odnowy.

Naukowcy twierdzą, że objadanie się cukrem przyśpiesza starzenie się skóry aż o 50%!

Badania nad zależnością między dietą a procesem starzenia się organizmu należy z pewnością kontynuować. To ważne, by można było z czasem opracować szczegółowe zalecenia profilaktyczne.  Już dziś warto pamiętać, że jedzenie ciastek i batonów  jest szkodliwe! Zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy czy otyłości, ale także wpływa na wygląd naszej skóry i powoduje przedwczesne starzenie się!

Co warto wiedzieć o cukrze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *