Kiedy Amelka trafiła do Innowacyjnego Centrum Medycznego VIMED była 8 letnią dziewczynką u której dwa lata wcześniej psycholog stwierdził zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi. Taka diagnoza to zespół objawów potocznie nazywany ADHD. Rodzice wiecznie karcili Amelkę za bałagan. W szkole nie mogła usiedzieć na lekcjach, bo kiedy wszyscy grzecznie siedzieli w ławkach, Amelkę rozpierała energia. Kiedy indziej, zamiast rozwiązywać zadania na klasówce, wpatrywała się w okno. Czytając książkę, Amelka po kilka razy przebiegła wzrokiem ten sam akapit, nie pamiętając co było w nim napisane. Łatwo też zapominała o swoich domowych obowiązkach.
Problem zespołu nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi, czyli ADHD to najczęstszy problem wieku rozwojowego. Dotyka około 3-5% dzieci w wieku szkolnym. Z powodu zmian w pracy mózgu, dzieci dotknięte ADHD nie potrafią dobrze kontrolować swoich zachowań i emocji. Są roztargnione, mają problemy z nauką, są nadpobudliwe i impulsywne. Nieprawidłowe funkcjonowanie neuroprzekaźników zmniejsza umiejętność selekcjonowania spraw według ich ważności.
Specjaliści medycyny spersonalizowanej Innowacyjnego Centrum Medycznego Vimed od lat z dużym doświadczeniem stosują podejście dietetyczne (żywieniowe) do rozwiązywania problemów dzieci z ADHD. Żywność przetworzona oraz substancje chemiczne dodawane do żywności – mają ogromny wpływ na funkcjonowanie mózgu.
Podejście to potwierdziły też najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie The Lancet, które wykazały, że restrykcyjna dieta eliminacyjno – rotacyjna może doprowadzić do zdecydowanej poprawy objawów zespołu nadpobudliwości psychoruchowej.
Podczas spotkania na Konsultacji Pierwszy Krok ze specjalistą Terapii Fenotypowej, rodzice Amelki otrzymali plan terapii dostosowany do wieku i problemu ich córki. W pierwszym etapie lekarz zalecił wykonanie pakietu badań diagnostycznych do oceny stanu zdrowia Amelki. Wśród zleconych badań pojawiły się rozszerzone badania krwi, test opóźnionych alergii pokarmowych (nietolerancji pokarmowych) dedykowany dzieciom – Profil Metaboliczny 145 oraz medyczne badanie składu ciała. Pani doktor zaleciła także wykonanie dodatkowego testu nietolerancji na najczęściej stosowane dodatki do żywności – Food Chemical Scan.
Okazało się, że dieta Amelki bogata była w kukurydzę, pszenicę oraz cukier – produkty wykazujące bardzo wysoki poziom reakcji w teście nietolerancji pokarmowych. Dzięki pomocy doświadczonego dietetyka rodzice dzielnie poradzili sobie ze zmianą jadłospisu córki.
Aby skutecznie zregenerować połączenia nerwowe, dotlenić komórki mózgu i poprawić jego funkcjonowanie Pani doktor skierowała Amelkę na serię zabiegów w komorze hiperbarycznej. Pomimo, że terapia jeszcze się nie skończyła, już pierwsze miesiące przyniosły poprawę koncentracji, zmniejszenie objawów frustracji, lepsze radzenie sobie z rozwiązywaniem problemów, a także wzrost apetytu. Amelka znacznie się wyciszyła i stała się bardziej uważna. Na lekcjach wreszcie umiała się skupić i znacznie sprawniej czytała lektury domowe. Zmianę w zachowaniu Amelki zauważyli nie tylko nauczyciele i jej rodzice, ale także jej koledzy i koleżanki w szkole, co ma ogromny wpływ na jej relacje z rówieśnikami. Amelka nadal korzysta z zabiegów w komorach hiperbarycznych i stosuje się do zaleceń diety eliminacyjno – rotacyjnej. Wszyscy bardzo się cieszymy, że kolejnej rodzinie możemy przywrócić radość życia.
Bibliografia:
American Psychiatric Association Diagnostic and statistical manual of mental disorders, 4th edn, text revision. American Psychiatric Association, Washington, DC; 2000
National Institute for Health and Clinical Excellence Attention deficit hyperactivity disorder: diagnosis and management of ADHD in children, young people and adults. NICE Clinical Guideline 72. National Institute for Health and Clinical Excellence, London UK; 2008
Hill P,Taylor E An auditable protocol for treating attention deficit/hyperactivity disorder. Arch Dis Child. 2001; 84: 404-409
Chang C Allergies and Nutrition. in: Gershwin ME , Nestel P , Keen CL (Eds.) Handbook of Nutrition and Immunity. Humana Press, Totowa, NJ, USA; 2004: 153
McCann D, Barrett A, Cooper A Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. Lancet. 2007; 370: 1560-1567