Koktajle z surowych warzyw i owoców mają potężną moc leczniczą, odmładzają komórki całego ciała, a zatem pomagają na liczne problemy zdrowotne. Są one doskonałym sposobem na włączenie do diety warzyw i owoców, na wzbogacenie swojego menu o nowe smaki, ale przede wszystkim pozwalają dostarczyć organizmowi niezbędne mu składniki odżywcze oraz enzymy wspomagające trawienie. Owoce i warzywa można dowolnie łączyć, tworząc koktajle, które nie tylko są przepyszne, ale też dzięki różnorodności dostępnych kolorów i smaków nie mogą się znudzić. Te wyśmienite napoje to dobry pomysł dla tych, którzy potrzebują bodźca do działania. Rozjaśnią one każdy dzień, dostarczając dodatkową porcję energii i wzmacniając odporność.
Dla miłośników koktajli zamieszczamy poniżej kilka przepisów (z podanych receptur otrzymujemy 2 porcje koktajlu).
Wartość odżywcza (1 porcja): 188 kcal, 5 g białka, 29 g węglowodanów, 6 g błonnika, 7,5 g tłuszczu, 57 mg sodu.
Dzięki bogactwu antyoksydantów tego typu smoothie wykazuje między innymi działanie ochronne dla wzroku. Ponadto ogórek, będący jednym z głównych składników koktajlu, dostarcza witamin B, C, beta-karotenu oraz minerałów – sodu, krzemu, manganu, siarki, potasu, wapnia, fosforu, chloru i magnezu. Ma też właściwości moczopędne, przez co zmniejsza zatrzymywanie płynów w organizmie, a ponadto działa przeciwzapalnie na układ moczowy, dziąsła i skórę. Duża ilość krzemu w tym warzywie to prawdziwe dobrodziejstwo dla włosów (zapobiega ich wypadaniu), paznokci i skóry. Enzymy w nim zawarte poprawiają trawienie białka, a wysoki poziom potasu pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Wartość odżywcza (1 porcja): 134 kcal, 2 g białka, 35 g węglowodanów, 2 g błonnika, 0,5 g tłuszczu, 5 mg sodu.
Owocowe smoothie nie tylko dodaje energii, ale także stanowi cenne źródło różnorodnych substancji odżywczych, w tym składników fitochemicznych, witamin i minerałów. Śliwki dostarczają m.in. witamin B, C, beta-karotenu oraz minerałów – wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Owoce te zalecane są osobom chorym na anemię, mającym niskie ciśnienie oraz cierpiącym na zaparcia (zawierają dużo błonnika pokarmowego, który pomaga radzić sobie z tym problemem). Z kolei brzoskwinia poprawia cerę, łagodzi zapalenie żołądka i nerek. Pomaga też przy zapaleniu oskrzeli i zaparciach. Wreszcie miód działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie, wspomagając pracę układu immunologicznego.
Wartość odżywcza (1 porcja): 148 kcal, 2 g białka, 28 g węglowodanów, 5 g błonnika, 5 g tłuszczu, 45 mg sodu.
Tego typu połączenie składników dostarcza manganu – pierwiastka śladowego niezbędnego dla zdrowia kości. Ponadto koktajl ten jest bogatym źródłem elektrolitów, takich jak potas, które pomagają zachować odpowiedni stan nawodnienia organizmu. Warto także zwrócić uwagę na właściwości lecznicze ananasa – działa on przeciwzapalnie, a zatem przydaje się w leczeniu zapalenia stawów. Co więcej, poprawia trawienie białek (zawiera enzymy roślinne, takie jak bromelia) i doskonale sprawdza się jako łagodny środek przeczyszczający i moczopędny. Usuwa zalegający w drogach oddechowych śluz, dzięki czemu pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych układu oddechowego. Sprzyja także odchudzaniu.
Wartość odżywcza (1 porcja): 162 kcal, 2 g białka, 41 g węglowodanów, 6 g błonnika, 1 g tłuszczu, 5 mg sodu.
Owocom jagodowym przypisuje się działanie antynowotworowe, a to m.in. dzięki wysokiej zawartości substancji bioaktywnych, takich jak kwas elagowy czy antocyjany. Jagody oczyszczają krew i działają antyseptycznie; pomagają na anemię, biegunkę, stany zapalne jelit i problemy ze skórą. Z kolei maliny zmniejszają zaparcia i obniżają wysokie ciśnienie krwi, a także sprzyjają odchudzaniu.
Wartość odżywcza (1 porcja): 148 kcal, 2 g białka, 38 g węglowodanów, 3 g błonnika, 0,5 g tłuszczu, 4 mg sodu.
Koktajl nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Arbuz jest dobrym źródłem witamin B, C i beta-karotenu; minerałów – wapnia, żelaza, potasu oraz likopenu – silnego antyoksydantu. Ten orzeźwiający owoc wspomaga funkcjonowanie nerek, łagodzi uderzenia gorąca, a także pomaga na depresję. Z kolei imbir to naturalny antybiotyk. Zwalcza przeziębienie i grypę, a także jest naturalnym lekiem na mdłości i chorobę lokomocyjną. Zapobiega także tworzeniu się zakrzepów krwi i obniża poziom cholesterolu LDL.
Wartość odżywcza (1 porcja): 92 kcal, 3 g białka, 21 g węglowodanów, 3 g błonnika, 0,5 g tłuszczu, 36 mg sodu.
Porcja tego typu koktajlu pokrywa aż 186% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, m.in. dzięki temu, że jeden z jego składników to jarmuż, który stanowi ważne źródło witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu, a także witaminy A, K, wapnia, potasu i jodu. Warzywo to wspiera walkę z problemami trawiennymi i jelitowymi, takimi jak infekcje jelit, pasożyty, owrzodzenie jelit oraz zapalenie okrężnicy, a ponadto doskonale tonizuje wątrobę, zmniejsza kamienie żółciowe i pomaga na choroby dróg żółciowych. Skutecznie też oczyszcza skórę i dlatego powinny po niego sięgać osoby z trądzikiem oraz infekcjami skórnymi.
0 Comments
Pycha, to uwielbiam, cały rok, nie tylko latem! Dziękuję za przepisy (tylko bez miodu, nektaru z agawy, „mleka” sojowego i herbaty; reszta składników OK).