Coraz popularniejsze w ostatnich czasach staje się określenie niektórych produktów o szczególnie korzystnych właściwościach jako „superżywność” (superfoods). Grupa ta obejmuje również niektóre owoce, zwane „superowocami” (superfriuts), ze względu na zawartą w nich ogromną ilość antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i innych elementów, które sprawiają, że możemy być zdrowsi, wyglądać lepiej, a nawet dłużej żyć. Chociaż wszystkie owoce są zdrowe i warto je uwzględnić w swojej diecie, nie wszystkie zasługują na miano superfruits. Które z nich warto szczególnie wyróżnić?
[dropcap2 color=”red”]J[/dropcap2]Jabłko
Niespodzianka! Tak powszechnie występujące i lubiane w Polsce jabłko zasługuje na miano „superowocu”.
Jest ono doskonałym źródłem błonnika, a jego skórka zawiera kwercetynę – przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości przeciwhistaminowe i przeciwzapalne, dzięki czemu może chronić przed
chorobami serca czy
reakcjami alergicznymi. Badania przeprowadzone w Londynie dowiodły, że jedzenie przynajmniej pięciu jabłek tygodniowo zapewnia lepszą pracę płuc!
[dropcap2 color=”black”]J[/dropcap2]Jagody acai
Jagody acai zdobyły ogromną popularność głównie dzięki wyjątkowo dużej zawartości przeciwutleniaczy. Ponieważ jednak te malutkie owoce pochodzą z Brazylii, niełatwo je kupić w naszym kraju, dlatego polecamy formę sproszkowaną. Proszek, który pomaga zamaskować cierpki, czasem gorzki smak acai, można dodawać do smoothies.
[dropcap2 color=”yellow”]B[/dropcap2]
Banany
Sięgasz po przekąskę, ale 20 minut później znowu czujesz głód? Następnym razem pomyśl o bananie… Ten „superowoc”
jest jednym z najlepszych źródeł zdrowych węglowodanów, które przyspieszają metabolizm, a jednocześnie zapewniają uczucie sytości na długo. Co więcej, banany są wręcz naszpikowane potasem, który obniża ciśnienie krwi.
[dropcap2 color=”red”]T[/dropcap2]Truskawki
Truskawki wręcz pękają od ilości witaminy C – zaledwie filiżanka tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na nią. Truskawki są również świetnym źródłem kwasu foliowego.
[dropcap2 color=”yellow”]M[/dropcap2]
Melon
Kantalupa (jedna z głównych odmian melona) może być uznawana za skuteczną broń w walce o gładką, młodo wyglądającą skórę. Jest szczególnie ceniona za
zawartość witaminy A, która zwiększa reprodukcję komórek.
[clearboth]
[dropcap2 color=”black”]J[/dropcap2]
Jagody
Jak wskazują badania,
wysoki poziom flawonoidów w jagodach przyczynia się do poprawy pamięci, a regularne spożywanie tych owoców może pomóc utrzymać prawidłowe funkcjonowanie mózgu w
starszym wieku. Jeden z eksperymentów pozwolił zauważyć, że u kobiet spożywających najwięcej jagód starzenie funkcji poznawczych opóźnia się nawet o 2,5 roku! Jagody są również świetnym źródłem magnezu, który odgrywa istotną rolę w metabolizmie i pomaga utrzymać
szczupłą sylwetkę.
[dropcap2 color=”pink”]G[/dropcap2]
Granat
Żaden inny napój nie zapewni Ci takiej dawki antyoksydantów jak sok z tego wspaniałego owocu. Wykazano ponadto, że
granat skutecznie oczyszcza ścianki naczyń krwionośnych, chroniąc m.in. przed atakiem serca czy udarem mózgu.
[dropcap2 color=”red”]Ż[/dropcap2]Żurawina
Te kwaśne małe jagody są szczególnie korzystne dla kobiet. Substancje w nich zawarte pomagają chronić przed infekcjami układu moczowego, a nawet przed o wiele straszniejszą chorobą – rakiem jajnika. Zgodnie z wynikami najnowszych badań, żurawina może podnosić skuteczność leków stosowanych w walce z rakiem jajnika, a nawet spowolnić wzrost niektórych komórek nowotworowych. Naukowcy wykazali też, że spożywanie przynajmniej 1 szklanki niesłodzonego soku żurawinowego dziennie pozwala zwiększyć stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL) o 10%!
[dropcap2 color=”yellow”]O[/dropcap2]
Owoce cytrusowe
Wszystkie cytrusy, zaczynając od limonki, a kończąc na mandarynkach, są wręcz przepełnione
witaminą C, błonnikiem i pewnymi ilościami innych cennych substancji, pomagających chronić organizm przed wszelkimi chorobami.
[dropcap2 color=”green”]K[/dropcap2]Kiwi
Kiwi to „superowoc” zwłaszcza dla osób cierpiących na problemy trawienne. Badanie 41 osób z syndromem jelita drażliwego (IBS) wykazało, że osoby, które spożywały dwa owoce kiwi dziennie przez sześć tygodni, miały znacznie mniej niepożądanych objawów niż te, które nie jadły kiwi. Obfitujące w fitozwiązki kiwi zyskało ponadto sławę głównie jako środek przeciwzakrzepowy, chociaż zawiera również mnóstwo witamin, mikroelementów i błonnika.
[dropcap2 color=”black”]Ś[/dropcap2]
Oliwki
Dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów
śliwki chronią przed rakiem jelita grubego. Cenne są szczególnie te suszone, bowiem proces suszenia tych owoców zwiększa zawartość antyoksydantów ponad sześciokrotnie! Naukowcy uważają, że dzięki spożywaniu śliwek można niezależnie od wieku zapobiegać chorobom wynikającym z procesów starzenia się organizmu.
[dropcap2 color=”pink”]G[/dropcap2]Grejpfrut
Grejpfrut jest „superowocem” przede wszystkim dla Twojego serca. Badania dowodzą, że jego spożywanie przyczynia się do obniżania poziomu „złego” cholesterolu LDL. Im bardziej czerwony jest grejpfrut, tym lepiej – zawiera więcej antyoksydantów!
[dropcap2 color=”black”]J[/dropcap2]Jeżyny
Te kwaśne, ale smaczne owoce możemy zaliczyć do 10 najlepszych źródeł antyoksydantów. Są szczególnie bogate w polifenole (ta sama rodzina przeciwutleniaczy, co w zielonej herbacie), które pomagają zapobiegać chorobom serca, nowotworom i osteoporozie. Jeżyny są również „numerem jeden” pod względem zawartości włókna roślinnego – jedna filiżanka zaspokaja aż jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na błonnik.
[dropcap2 color=”black”]W[/dropcap2]Wiśnie
Wiśnie zawdzięczają swój głęboki, czerwony kolor
antyoksydantom o nazwie antocyjany, które mają zdolność redukcji stanów zapalnych oraz obniżania stężenia trójglicerydów i cholesterolu. Naukowcy z University of Michigan, którzy podawali te owoce szczurom laboratoryjnym, odnotowali zmniejszenie u zwierząt dwóch markerów stanu zapalnego naczyń krwionośnych nawet o 50%! „Zjadaczom” wiśni łatwiej również utrzymać prawidłowa masę ciała i stężenie cholesterolu we krwi.
[dropcap2 color=”orange”]P[/dropcap2]Papaja
Jeżeli latem dopadają nas przeziębienia, warto skusić się na papaję! Ten tropikalny owoc jest przepełniony witaminą C, a jednocześnie zawiera duże ilości witamin A i E – silnych antyoksydantów, chroniących przed chorobami serca i nowotworem jelita grubego.
[dropcap2 color=”yellow”]W[/dropcap2]
Winogrona
Co sprawia, że winogrona możemy zaliczyć do grupy „superowoców”?
Silny przeciwutleniacz o nazwie resweratrol, który pomaga chronić nasze serce. Naukowcy odkryli również, że ekstrakt z pestek winogron może spowalniać rozwój choroby Alzheimera (przynajmniej u myszy). Co więcej, kwas jabłkowy zawarty w winogronach naturalnie usuwa plamy i przebarwienia na zębach!
[dropcap2 color=”red”]M[/dropcap2]Maliny
Mają działanie przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe, a ponadto są doskonałym źródłem witaminy C, magnezu i błonnika pokarmowego (aż 4 g w ½ szklanki malin!).
[dropcap2 color=”orange”]P[/dropcap2]
Pomarańcze
Uwzględniając w swojej codziennej diecie zaledwie jedną średniej wielkości pomarańczę, zapewniasz swojemu organizmowi minimum rekomendowanej dziennej dawki witaminy C, która dba o Twój układ odpornościowy.
Ten popularny owoc jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, kwasu foliowego i witamin z grupy B.
[dropcap2 color=”yellow”]A[/dropcap2]nanas
Oprócz tego, że jest słodkim i soczystym dodatkiem do naszych dań, zawiera bardzo ważne dla układu trawiennego enzymy, które zapobiegają wzdęciom.
[dropcap2 color=”pink”]A[/dropcap2]
Arbuz
Dostarcza organizmowi dwa razy więcej likopenu niż świeży pomidor, jest dobrym źródłem witamin A i C, a przy tym ma bardzo mało kalorii.