Ukryty cukier, czyli cukier nie tylko w cukrze! | VIMED

Ukryty cukier, czyli cukier nie tylko w cukrze!

Cukier ukryty jest w wielu produktach spożywczych.

Ukryty cukier jest wszędzie! Przetworzone pokarmy, soki i inna pozornie „zdrowa” żywność zawierają więcej cukru niż może nam się wydawać!

Większość z nas spożywa zbyt wiele cukru, zwłaszcza cukrów prostych. Średnio 475 kalorii dostarczanych organizmowi w ciągu dnia pochodzi z węglowodanów prostych, co odpowiada aż 30 łyżeczkom cukru. Jest to 3–4 razy więcej, niż zaleca American Heart Association.

Powszechnie wiadomo, że źródłami cukru w diecie są przede wszystkim słodycze, gazowane napoje, desery itp. Ale uwaga! Istnieje też wiele innych, mniej „oczywistych” produktów, które również dostarczają dużą ilość ukrytego cukru.

Niestety, trudno powiedzieć, jak dużo cukru dodaje się do większości żywności przetworzonej, ponieważ producenci nie są zobowiązani do ujawnienia dokładnej receptury, ograniczają się więc jedynie do wymienienia listy składników danego produktu spożywczego. Warto jednak orientować się, które produkty spożywcze są ukrytymi źródłami cukru.

Sos y pomidorowe zawierają sporo ukrytego cukru.

Sosy na bazie pomidorów zawierają sporo ukrytego cukru

Jedna porcja (½ szklanki) gotowego sosu pomidorowego dostarcza 15 g cukru (co odpowiada prawie czterem łyżeczkom).  Zatem – skoro większość z nas jednorazowo spożywa około filiżanki sosu – dostarczamy organizmowi w ten sposób sporo dodatkowych kalorii. Podczas zakupów warto więc poświęcić czas na czytanie etykiet wybieranych produktów. W przypadku sosów pomidorowych, ukryty tam cukier wymieniany jest zazwyczaj jako trzeci składnik, zaraz po przecierze pomidorowym i soku pomidorowym.
Nie zaleca się eliminacji sosu pomidorowego z diety, między innymi z uwagi na liczne prozdrowotne właściwości występującego w pomidorach likopenu. Jest on silnym przeciwutleniaczem redukującym ryzyko rozwoju raka prostaty i piersi, jednak sosy najlepiej przygotowywać ze świeżych pomidorów, ewentualnie z pomidorów w puszce.

Ciasteczka i płatki wielozbożowe to tylko pozornie zdrowe produkty –  uważaj na ukryty w nich cukier

Pełnoziarniste produkty zbożowe stanowią z pewnością dobry wybór żywieniowy, dostarczają bowiem dużych ilości błonnika pokarmowego przy niskiej zawartości tłuszczu. Wybieramy je jako zdrową przekąskę – czy właściwie? Okazuje się, że nie zawsze. Pod postacią zdrowego batonika może ukrywać się duża ilość ukrytego cukru. Warto uważnie przyglądać się recepturze ciasteczek wielozbożowych i płatków śniadaniowych fitness, charakteryzujących się zazwyczaj wysoką zawartością dodanych cukrów prostych.

Ciasteczka i płatki wielozbożowe to tylko pozornie zdrowe produkty – uważaj na ukryty w nich cukier
Woda smakowa vs drożdżówka – co ma więcej kalorii?

Woda smakowa vs drożdżówka – co ma więcej kalorii?

Niektórym osobom ciężko jest zmusić się do wypicia 2-3 litrów wody dziennie. Wówczas sięgają po wody smakowe. To nienajlepszy wybór!  Czy wiesz, że 1,5 litra wody o smaku truskawki, jabłka czy cytryny może mieć tyle kalorii co mały pączek lub drożdżówka? Wszystko za sprawą ukrytego cukru dodanego dla poprawy smaku. W tych produktach cukier znajduje się na drugim miejscu na liście składników. Taka woda słodzona, choć smaczna, przestaje być dietetyczna i zdrowa. Nie zaspokaja pragnienia i podbija ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii.

Jeśli należysz do grupy osób, którym ciężko pije się wodę – możesz stworzyć własną wodę smakową! Dodaj ulubione owoce do dzbanka i gotowe! Bez ukrytego cukru i dodatków do żywności!

Jogurty owocowe

Jogurty owocowe mają zazwyczaj więcej ukrytego cukru niż prawdziwych owoców. Wsad dodawany do jogurtów ma bardzo mało wspólnego ze świeżymi owocami. Warto podkreślić, że kubek (330 g) owocowego jogurtu zawiera ok. 45 g cukru, czyli mniej więcej 9 łyżeczek cukru.

Zamiast nabierać się na sztuczki producentów, postaw na domową wersję jogurtu owocowego, bez ukrytego cukru. Wystarczy do opakowania jogurtu naturalnego dodać garść ulubionych owoców. Możesz je pozostawić w całości lub zmiksować.

Jogurty owocowe mają zazwyczaj więcej ukrytego cukru niż prawdziwych owoców.
Sosy sałatkowe light – mało tłuszczu, dużo ukrytego cukru

Sosy sałatkowe light – mało tłuszczu, dużo ukrytego cukru

Beztłuszczowe sosy do sałatek często charakteryzują się wysoką zawartością cukru.  Producenci, chcąc zachować trochę smaku po wyeliminowaniu tłuszczu, dodają do nich przede wszystkim cukier i sól. W rezultacie kalorie z beztłuszczowego sosu sałatkowego pochodzą prawie wyłącznie z ukrytych w nich cukrów prostych.

Czasami tylko 2 łyżki tego rodzaju sosu dostarczają aż 8 g cukru (2 łyżeczki). Warto więc zamienić gotowy sos sałatkowy na wykonany samodzielnie. Połączenie z oliwy z oliwek, soku z cytryny, dowolnych ziół, to zdrowy i smaczny dodatek do sałatki. Zawiera tłuszcze roślinne, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL („złego”), działając tym samym korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

Koktajle typu smoothie – nie zawsze zdrowe!

Koktajle typu smoothie mogą się wydawać doskonałym sposobem na urozmaicenie diety owocami i nabiałem. Niestety, do większości komercyjnie przygotowanych koktajli dodaje się bardzo dużo ukrytego cukru. Bardzo często cukier jest drugim składnikiem, wymienianym zaraz po mleku!

Przy czym niektóre z dodawanych cukrów pochodzą z naturalnie występującej laktozy z niskotłuszczowego mleka i fruktozy z soków owocowych. Wydaje się więc bardziej korzystne zastąpienie pozornie zdrowego napoju 100-procentowym sokiem owocowym lub świeżymi owocami.

Koktajle typu smoothie – nie zawsze zdrowe!
Co warto wiedzieć o cukrze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *