Ukryty cukier jest wszędzie! Przetworzone pokarmy, soki i inna pozornie „zdrowa” żywność zawierają więcej cukru niż może nam się wydawać!
Większość z nas spożywa zbyt wiele cukru, zwłaszcza cukrów prostych. Średnio 475 kalorii dostarczanych organizmowi w ciągu dnia pochodzi z węglowodanów prostych, co odpowiada aż 30 łyżeczkom cukru. Jest to 3–4 razy więcej, niż zaleca American Heart Association.
Powszechnie wiadomo, że źródłami cukru w diecie są przede wszystkim słodycze, gazowane napoje, desery itp. Ale uwaga! Istnieje też wiele innych, mniej „oczywistych” produktów, które również dostarczają dużą ilość ukrytego cukru.
Niestety, trudno powiedzieć, jak dużo cukru dodaje się do większości żywności przetworzonej, ponieważ producenci nie są zobowiązani do ujawnienia dokładnej receptury, ograniczają się więc jedynie do wymienienia listy składników danego produktu spożywczego. Warto jednak orientować się, które produkty spożywcze są ukrytymi źródłami cukru.