Mózg to najbardziej złożony narząd człowieka, dzięki któremu myślimy, czujemy i reagujemy na bodźce. Niestety, mało kto wie, że należy właściwie dbać o jego prawidłowe funkcjonowanie. Skutki tego braku świadomości widoczne są w statystykach:
rośnie liczba osób cierpiących z powodu demencji starczej, czyli pogorszenia sprawności umysłowej.
[clearboth]
Zjawisko to związane jest oczywiście ze starzeniem się społeczeństwa, należy jednak podkreślić, że utrata pamięci i dekoncentracja nie są nieodłączną częścią starzenia się, lecz problemem związanym ze stylem życia i odżywianiem.
Wystarczy zadbać o odpowiednie odżywienie i dotlenienie komórek nerwowych, aby cieszyć się doskonałą bystrością umysłu jeszcze przez długie lata. Jak? Oto kilka sprawdzonych sposobów:
1
Nie jedz tego, czego nie toleruje Twój organizm
Czynniki powodujące zaburzenia umysłowe związane z wiekiem nadal nie są znane, jednak naukowcy sugerują, że na pogorszenie zdolności intelektualnych mogą wpływać stres, kontakt z toksycznymi odpadami oraz ogniska zapalne w mózgu, dlatego swoją walkę o odmłodzenie umysłu
powinieneś rozpocząć od likwidacji źródeł przewlekłego stanu zapalnego powstałego na skutek szkodliwego działania pokarmów.
Droga do zdrowia wiedzie przez ustalenie indywidualnego pokarmowego profilu immunologicznego i eliminacji z diety nietolerowanych produktów spożywczych. Dzięki temu poprawisz transport tlenu i składników pokarmowych do komórek mózgu i sprawisz, że toksyczne produkty przemiany materii będą z nich efektywnie usuwane. W rezultacie zapewnisz sobie sprawniejszy umysł i mniejsze ryzyko zachorowania na choroby degeneracyjne układu nerwowego (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona), do których może dochodzić właśnie na skutek niewykrytej opóźnionej alergii pokarmowej.
2
Postaw na niski indeks glikemiczny
Okazuje się ponadto, że to, co jemy, ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak cukier, słodycze, słodzone napoje oraz produkty na bazie białej mąki, zawierające cukry proste,
nasila stan zapalny organizmu i negatywnie wpływa na funkcjonowanie umiejscowionych w mózgu synaps, czyli miejsc połączeń między komórkami, w których znajdują się neuroprzekaźniki. Co więcej, zwiększa się ilość insuliny, która uszkadza naczynia krwionośne, tym samym utrudniając dopływ krwi do mózgu.
[notice]Rozwiązanie: cukry proste zastąp węglowodanami złożonymi o niskim indeksie glikemicznym, znajdującymi się w kaszach, produktach pełnoziarnistych, warzywach i owocach. Dieta o niskim indeksie glikemicznym ma bardzo pozytywny wpływ na zdolności poznawcze, zwłaszcza na pamięć.[/notice]
3
Pamiętaj o witaminie B
Występowanie wielu objawów związanych ze starzeniem się umysłu może być związane z niedostatecznym spożyciem witamin z grupy B. Na przykład małe spożycie kwasu foliowego u osób starszych może spowodować
kłopoty z pamięcią, drażliwość, a nawet depresję. Z kolei witamina B1 pełni istotną rolę w przenoszeniu impulsów nerwowych, zmniejsza problemy z zapamiętywaniem i nauką. Niewystarczające spożycie witaminy B12, biorącej udział w produkcji otoczki mielinowej komórki nerwowej, może być odpowiedzialne za zaburzenia nastrojów.
[notice]Doskonałym źródłem witamin z grupy B w Twojej diecie będą pełne ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych oraz zielone warzywa liściaste.[/notice]
4
Wybieraj zdrowe tłuszcze
Dla właściwego działania ośrodkowego układu nerwowego niezwykle ważna jest również podaż kwasów tłuszczowych omega-3. Są one niezbędne do budowy lipidów błony komórkowej tkanki nerwowej, neutralizują wolne rodniki, wpływają na działanie neuroprzekaźników, odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i narządu wzroku. Ich
niedobór prowadzi do zaburzeń koncentracji i pamięci, dlatego w Twojej diecie odmładzającej umysł nie powinno zabraknąć
nasion roślin oleistych i ich olejów (lnu, rzepaku, soi) oraz
orzechów.
[clearboth]
5
Zadbaj o zastrzyk przeciwutleniaczy
Wolne rodniki sieją spustoszenie w mózgu. Chronić przed tymi uszkodzenia może spożywanie przeciwutleniaczy. Silne właściwości przeciwutleniające mają
antocyjany zawarte w czarnych jagodach, malinach, jeżynach, aronii i czarnej porzeczce. Substancje te uszczelniają ściany naczyń i zwiększają ich elastyczność, poprawiając przepływ krwi w naczyniach mózgowych. Innym przeciwutleniaczem chroniącym komórki nerwowe przez uszkodzeniem jest
likopen zawarty w pomidorach, szczególnie zalecany osobom chorym na demencję, w tym chorobę Alzheimera.
6
Zafunduj sobie kąpiel tlenową
Naukowcy nie mają wątpliwości, że właściwe dotlenienie naszego mózgu wpływa dodatnio na jego funkcjonowanie, dlatego warto wspomóc prawidłową dietę specjalnym zabiegiem dotleniającym, szczególnie jeżeli odczuwasz już pierwsze objawy obniżenia sprawności umysłowej.
Zabieg tlenoterapii hiperbarycznej (HBOT) to specjalistyczne leczenie
wykorzystujące czysty tlen o zwiększonym stężeniu w warunkach podwyższonego ciśnienia w specjalnej komorze ciśnieniowej, tzw. komorze hiperbarycznej
. Wykorzystanie ciśnienia wyższego niż atmosferyczne pozbawia tlen fizjologicznych barier przenikania przez tkanki, dzięki czemu może on przedostać się tam, gdzie w normalnej sytuacji nie miałby szans trafić.
[notice]Tlen hiperbaryczny dotlenia mózg i zwiększa jego aktywność, poprawia zdolność zapamiętywania i koncentracji. Sprawia on, że szybciej zapamiętujemy fakty, dłużej potrafimy je przechowywać w mózgu i łatwiej je kojarzymy. O niezwykłej sile leczniczej tlenu hiperbarycznego na komórki mózgowe świadczy jego zastosowanie w terapii osób zatrutych tlenkiem węgla, a także chorób układu nerwowego (ADHD, autyzm, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona).[/notice]