Szykuje Ci się kolejny ciężki dzień w pracy? Masz problemy ze skupieniem się, koncentracją i zapamiętywaniem? A możesz musisz przyswoić dużą partię materiału? Zanim przystąpisz do działania,
nie zapomnij o zielonej herbacie. Najnowsze badania, których wyniki opublikowano w magazynie „
Psychopharmacology”, wykazały, że uwzględnienie jej w codziennej diecie to niezawodny sposób na u
sprawnienie funkcji poznawczych, zwiększenie wydajności mózgu i poprawę pamięci.
O zielonej herbacie słów kilka…
O zielonej herbacie i jej nieocenionych właściwościach prozdrowotnych mówi się już od dawna. Jest ona cennym źródłem
antyoksydantów, przede wszystkim flawonoidów oraz innych związków aktywnych biologicznie. Jeden z głównych składników zielonej herbaty – związek o nazwie
galusan epigalokatechiny – wykazuje prawie
20 razy większą moc przeciwutleniającą niż witamina E.
Dotychczasowe badania wykazują, że wypijana regularnie herbata zielona:
- działa korzystnie zarówno przy cukrzycy typu 1, jak i typu 2, pomaga kontrolować stężenie glukozy we krwi,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera,
- korzystnie wpływa na stan zębów i dziąseł, a także kości,
- blokuje produkcję histaminy i immunoglobuliny IgE, odpowiedzialnych za powstawanie reakcji alergicznej i zapalnej,
- pomaga obniżać poziom cholesterolu i chroni przed chorobami układu krążenia,
- działa korzystnie przy reumatyzmie, artretyzmie oraz zwalcza infekcje,
- może zapobiec procesowi demencji lub znacznie go spowolnić,
- wykazuje właściwości antynowotworowe.
[framed_box bgColor=”#FFE4E7″]Japończycy uważają, że wypicie od 4 do 10 filiżanek napoju z zielonej herbaty dziennie korzystnie wpływa na zdrowie i przedłuża życie człowieka średnio o 3 lata. Może to dlatego Japonia słynie z największej liczby stulatków na świecie?
[/framed_box]
Paliwo dla mózgu?
Najnowsze badania poświęcono wpływowi tego napoju na ludzkim mózg. W eksperymencie prowadzonym przez szwajcarskich naukowców, prof. Christopha Beglingera z University Hospital of Basel i prof. Stefana Borgwardta z Psychiatric University Clinics, wzięli udział zdrowi ochotnicy płci męskiej, którym podawano albo napój zawierający
27,5 g wyciągu z zielonej herbaty, albo placebo. Po spożyciu napoju panowie byli proszeni o rozwiązanie zadań pamięciowych, następnie naukowcy przy użyciu rezonansu magnetycznego (MRI) analizowali wpływ spożytego napoju na aktywność mózgu mężczyzn.
Badanie wykazało, że wyciąg z zielonej herbaty
zwiększa wydajność połączeń w mózgu. U osób spożywających ją naukowcy zauważyli poprawę łączności między płatem czołowym i płatem ciemieniowym, przekładającą się na widoczną
poprawę zdolności poznawczych: badane osoby po spożyciu wyciągu z zielonej herbaty znacznie lepiej radziły sobie z zdaniami, a także szybciej i poprawniej rozwiązały testy niż panowie z grupy kontrolnej.
[framed_box bgColor=”#FFE4E7″]W badaniu wykazano również, że spożywanie większych dawek zielonej herbaty prowadzi do lepszego zapamiętywania.
[/framed_box]
Zielona herbata może zwiększyć krótkoterminową plastyczność synaptyczną mózgu.
Zdaniem szwajcarskiego naukowca odkrycie może mieć obiecujące zastosowania kliniczne:
Możliwość modelowania skutecznej łączności pomiędzy czołowym i ciemieniowym regionem mózgu w czasie, gdy wykorzystywana jest pamięć robocza, to szansa na opracowanie nowych sposobów leczenia zaburzeń poznawczych w niektórych schorzeniach neuropsychiatrycznych, np. demencji.
Pamiętaj o odpowiednim parzeniu!
Aby zmaksymalizować działanie profilaktyczne herbaty, powinniśmy
wybierać gatunki japońskie (np.
Sencha, Gyokuro, Matcha, Genmaicha), które są bogatsze w związki antynowotworowe i antyoksydacyjne niż herbaty chińskie. Należy także pamiętać, aby liście herbaciane zalewać wodą o temperaturze
70-80⁰C (nie wrzątkiem!) i parzyć je przez
7-10 minut.