Historia Pani Natalii, która podjęła walkę z insulinoopornością | VIMED

Historia Pani Natalii, która podjęła walkę z insulinoopornością

InsulinoopornośćPani Natalia lat 37, zjawiła się w ICM Vimed aby pozbyć się nadwagi, z która nie może poradzić sobie od wielu lat. Pani Natalia od dawna jest osobą bardzo aktywną fizycznie. Regularnie 3-4 razy w tygodniu uczęszcza na siłownię, uwielbia jazdę na rolkach i basen. Ponadto od wielu lat dba świadomie o swoją dietę. Mimo podejmowania tych wszystkich działań masa ciała nie chciała spadać.

Pierwsze Kroki – Analiza dietetyka

Na pierwszej konsultacji w naszej klinice, dietetyk przeanalizował dotychczasowy sposób żywienia Pani Natalii. Analiza ta wykazała, że tak naprawdę niewiele było do poprawienia. Jadłospis pacjentki przewidywał odpowiednią ilość kalorii, teoretycznie dostarczał wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały, a do tego był bardzo urozmaicony. Poza problemem z nadwagą Pani Natalia nie zgłaszała właściwie żadnych dolegliwości. Bardzo rzadko bolała ją głowa, nie odczuwała żadnych dolegliwości związanych z pracą przewodu pokarmowego. Pacjentka podczas pierwszego spotkania sygnalizowała jednak kłopot z nadmiernie wypadającymi włosami i kruchymi paznokciami, dużą chęcią na jedzenie słodkich przekąsek oraz często powtarzający się deficyt energii. Mimo, że Pani Natalia bagatelizowała te problemy, informacja ta oraz brak od tak dawna spadków masy ciała sugerowały występowanie zaburzeń metabolicznych u Pacjentki i nakierowało dietetyka na zaproponowanie Pani Natalii rozpoczęcie leczenia od wykonania rozszerzonych badań krwi oraz testu nietolerancji pokarmowych Kod Metaboliczny 200. Na podstawie dziesiątków tysięcy pacjentów wiemy, że badanie to, jest najtrafniejszym wyborem dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi.

Kod Metaboliczny 200 – Wyniki testu nietolerancji pokarmowych

Wynik badania pokazał, że dużo zdrowych i zwykle polecanych w dietach redukcyjnych produktów żywnościowych było bardzo źle tolerowanych przez organizm Pani Natalii. Stan zapalny, który pojawiał się za każdym razem, gdy Pani Natalia zjadała któryś z tych produktów, uniemożliwiał redukowanie tkanki tłuszczowej a do tego ograniczał prawidłowe wchłanianie witamin i składników mineralnych zawartych w diecie Pacjentki. Dlatego pomimo stosowania bardzo zdrowej diety i regularnej aktywności fizycznej Pani Natalia wciąż skarżyła się na słabą jakość włosów i paznokci. Rozszerzone badania krwi pozwoliły również wykryć główną przyczynę problemów pani Natalii, którą była insulinooporność.

InsulinoopornośćCzym jest insulinooporność?

Insulinooporność to zaburzenie gospodarki węglowodanowej organizmu, polegające na zmniejszeniu wrażliwości komórek mięśni szkieletowych, tkanki tłuszczowej i wątroby na działanie insuliny. W sytuacji wystąpienia oporności komórek na insulinę obserwujemy wzrost poziomu stężenia glukozy w surowicy i/lub pojawia się nadprodukcja insuliny w trzustce prowadząca do hiperinsulinemii.

Dlaczego pacjenci z insulinoopornością mają problem z redukcją masy ciała?

Insulina moduluje biochemiczne ścieżki kontrolujące wchłanianie lipidów, lipolizę i lipogenezę na wielu poziomach. W związku z tym podwyższony poziom insuliny przyczynia się do powstawania otyłości i odwrotnie, manipulacje dietetyczne i farmakologiczne , które zmniejszają produkcję insuliny w trzustce poprawiają efektywność utraty masy ciała u pacjentów na dietach redukcyjnych.

Konsekwencje zdrowotne insulinooporności

Pacjenci chorujący na insulinooporność mogą odczuwać silny głód nawet bezpośrednio po zjedzeniu obfitego posiłku, co prowadzi do zwiększenia kaloryczności całodziennego jadłospisu. Nadprodukcja insuliny lub jej nieprawidłowa tolerancja powoduje brak efektywnej redukcji masy ciała, nawet w sytuacjach gdy pacjent wprowadzi regularną aktywność fizyczna oraz niskokaloryczną dietę. Najpoważniejszą konsekwencja insulinooporności jest cukrzyca typu 2, która rozwija się jako konsekwencja wieloletniej, nieleczonej insulinooporności.

Skuteczne leczenie insulinooporności czyli kontrolowana ketoza

W związku z wystąpieniem u pani Natalii nieprawidłowej tolerancji insuliny leczenie rozpoczęliśmy od przeprowadzenia Medical Keto Therapy. Zadaniem specjalnego reżimu, medycznej terapii ketogenicznej, było między innymi uregulowanie poziomu glukozy we krwi i zmniejszenie ilości wytwarzanej insuliny przez trzustkę pacjentki. Dzięki temu organizm pani Natalii po kilku dniach zaczął prawidłowo rozkładać tkankę tłuszczową. W ciągu 10 dni stosowania Medical Keto Therapy pani Natalia schudła aż 8 kg i udało jej się osiągnąć masę ciała 68kg. Do wymarzonej wagi brakowało Pani Natalii jeszcze kolejnych 8kg.

Efekty leczenia: 16 kg mniej w cztery tygodnie

Kolejnym etapem leczenia było zastosowaniu przez Panią Natalię diety eliminacyjnej. Już po miesiącu od jej zastosowania efekty zaskoczyły pacjentkę. Masa ciała z 68 kg spadła do 65 kg i ubyło aż 3cm w obwodzie talii. Kolejne miesiące stosowania eliminacji przyniosły dalszą redukcję zbędnych kilogramów. Teraz, po 4 miesiącach od wykonania testu Kod Metaboliczny 200 i przeprowadzeniu Medical Keto Therapy Pani Natalia zrzuciła 16 kg i udało jej się obniżyć masę ciała do wymarzonych 60 kg. W tej chwili w wyniku unormowania poziomów glukozy i insuliny pani Natalia zawsze ma dużo energii, dzięki utracie zbędnych kilogramów mogła wymienić ubrania na takie w rozmiarze 38 i nie musi już ciągle walczyć z wielkim apetytem na słodycze. Skutkiem “ubocznym” terapii żywieniowej, było powstrzymanie wypadania włosów i wzmocnienie paznokci. W tej chwili przed panią Natalią pozostaje już tylko praca nad stabilizacją osiągniętej wagi i wykorzystanie odzyskanej energii na osiąganie kolejnych życiowych sukcesów

Bibliografia:

  1. Templeman NM, Skovsø S, Page MM, Lim GE, Johnson JD. A causal role for hyperinsulinemia in obesity. J Endocrinol. 2017 Mar;232(3):R173-R183. doi: 10.1530/JOE-16-0449. Epub 2017 Jan 4. Review.
  2. Boothe T, Lim GE, Cen H, Skovsø S, Piske M, Li SN, Nabi IR, Gilon P, Johnson JD. Inter-domain tagging implicates caveolin-1 in insulin receptor trafficking and Erk signaling bias in pancreatic beta-cells. Mol Metab. 2016 Feb 10;5(5):366-378.
  3. Fontana L, Partridge L, Longo VD. Extending healthy life span–from yeast to humans. Science. 2010 Apr 16;328(5976):321-6. doi: 10.1126/science.1172539. Review.
  4. Boucher J, Mori MA, Lee KY, Smyth G, Liew CW, Macotela Y, Rourk M, Bluher M, Russell SJ, Kahn CR. Impaired thermogenesis and adipose tissue development in mice with fat-specific disruption of insulin and IGF-1 signalling. Nat Commun. 2012 Jun 12;3:902.
  5. Hatori M, Vollmers C, Zarrinpar A, DiTacchio L, Bushong EA, Gill S, Leblanc M, Chaix A, Joens M, Fitzpatrick JA, Ellisman MH, Panda S. Time-restricted feeding without reducing caloric intake prevents metabolic diseases in mice fed a high-fat diet. Cell Metab. 2012 Jun 6;15(6):848-60.
Patrycja Paradowska
Patrycja Paradowska
Dietetyk Kliniczny ICM VIMED

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *