Dietetycy i lekarze od lat uświadamiają nam, że prawidłowa dieta to klucz do zachowania zgrabnej sylwetki i dobrego samopoczucia. Jednak na tym nie kończą się pozytywne następstwa właściwego odżywiania. Wybierając optymalne dla zdrowia produkty, dbamy także o zdrowie,
eliminujemy bowiem ryzyko pojawienia się stanów zapalnych, czyli przyczyny poważnych chorób. Żywność może być równie skuteczna, jak leki łagodzące stany zapalne, a w przeciwieństwie do nich nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Sprawdź, co warto wybierać!
Stan zapalny w organizmie jest odpowiedzią układu odpornościowego i naturalnym sposobem walki organizmu z zakażeniem, ze szkodliwymi substancjami, z ukąszeniem, z uszkodzoną tkanką, oparzeniem, infekcją itd. Jednak ta naturalna reakcja na problemy powinna ustąpić w krótkim czasie. Jeśli się utrzymuje, ostry stan zapalny przekształca się w przewlekły, który nie ma już nic wspólnego z ochroną naszego organizmu przed szkodliwymi czynnikami, a wręcz przeciwnie: przyczynia się do przedwczesnego starzenia się i sprzyja rozwojowi wielu chorób chronicznych, w tym otyłości, cukrzycy, miażdżycy, artretyzmu czy choroby Alzheimera.
Bardzo często przewlekły stan zapalny rozwija się u osób stosujących
złą dietę, cierpiących na nietolerancje pokarmowe, zestresowanych, prowadzących siedzący tryb życia. Jeśli masz ciągle problemy z obrzękami, zaczerwienieniem, bólem, gorączką, tracisz apetyt, dokucza Ci niestrawność lub ogólne złe samopoczucie, to bardzo prawdopodobne, że zmagasz się z przewlekłym stanem zapalnym. Spróbuj go złagodzić poprzez dietę.
8 produktów łagodzących stan zapalny
1
Tłuste ryby morskie
Swą przygodę z żywnością przeciwzapalną możesz rozpocząć od świeżych owoców morza lub świeżych ryb, takich jak tuńczyk, łosoś, makrela, śledź. Upiecz je, przygotuj na parze lub ugotuj. Tłuste ryby morskie są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają na syntezę przeciwzapalnych prostaglandyn.
2
Awokado
Ten owoc to nie tylko doskonałe źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także smaczny sposób na zmniejszenie stanu zapalnego. Jest o wiele zdrowszym smarowidłem na kanapkę niż bogata w zabójcze tłuszcze trans margaryna. Awokado doskonale sprawdzi się także jako składnik sałatek, koktajli, chłodników czy past.
3
Zielone warzywa
Ciemnozielone warzywa, takie jak kapusta, brokuły, jarmuż, sałaty, wykazują właściwości redukujące stany zapalne w organizmie dzięki zawartości witamin antyoksydacyjnych, składników mineralnych oraz związków takich jak karotenoidy, antocyjany czy flawonoidy. Z warzyw tych przygotujesz nie tylko pyszne sałaki, ale także pożywne koktajle!
4
Kurkuma
Ta tradycyjna indyjska przyprawa to przeciwzapalna gwiazda. Stosowana od lat w medycynie ajurwedyjskiej do łagodzenia bólu i przyspieszania trawienia, na nowo zyskuje sławę. W wielu badaniach udowodniono, że jest równie skuteczna w likwidacji stanu zapalnego, jak popularne leki! Dodawaj kurkumę do zup, zapiekanek warzywnych, gotowanych warzyw i do egzotycznych potraw. Pamiętaj, że pieprz znacząco polepsza jej przyswajalność.
5
Orzechy włoskie
Podobnie jak inne orzechy, te włoskie przynoszą różne korzyści zdrowotne tym, którzy jedzą je regularnie. Mają one działanie przeciwzapalne, właściwości przeciwutleniające, a ponadto zawierają istotne substancje odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3. Wzbogać orzechami wytrawną sałatkę, ulubiony deser czy śniadaniowe muesli.
6
Chilli
Ostra papryka – doskonała jako dodatek do zup i sosów – zawiera kapsaicynę, substancję odpowiadającą za jej ostry smak, ale też za cudowne właściwości przeciwzapalne. Wykorzystywana zewnętrznie, kapsaicyna sprawdza się również jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie.
7
Imbir
Imbir zwalcza nie tylko już występujący stan zapalny, ale również nie dopuszcza do jego powstania w organizmie. Gingerol, związek odpowiedzialny za właściwości antyzapalne, redukuje także ból i obrzęki. Imbir to wreszcie naturalny substytut aspiryny i leków przeciwzapalnych, może przynieść ulgę w migrenach, bólach stawów oraz mięśniowych. Dodawaj go do ulubionych potraw: koktajli, sałatek, zup, potraw z warzyw, a przekonasz się, że zdecydowanie podkręci ich smak.
8
Boczniaki
Zdaniem australijskich naukowców dieta bogata w boczniaki może pomóc w walce z przewlekłym stanem zapalnym – właściwości tych grzybów okazały się znacznie silniejsze niż opieniek miodowych czy pieczarek. Boczniaki, które doskonale smakują zarówno duszone, jak i gotowane czy zapiekane, mają lekko mięsny posmak, sprawiający, że świetnie komponują się one jako farsz do naleśników czy pierogów.
Jak widzisz, wprowadzanie do diety pokarmów, które zwalczają stany zapalne, nie musi być trudne czy stresujące. Wystarczy chwila, aby stworzyć iście antyzapalną bombę odżywczą. Pamiętaj jednak, że przyczyną przewlekłej reakcji zapalnej jest bardzo często opóźniona
alergia pokarmowa, z którą nie poradzisz sobie samodzielnie. Aby dowiedzieć się, które produkty przyczyniają się do reakcji zapalnej Twojego organizmu, powinieneś wykonać test cytotoksyczny i w oparciu o niego komponować dietę. Jest to ważne tym bardziej, że dieta likwidująca stany zapalne może również zmniejszyć ryzyko choroby serca, ustabilizować istniejące już problemy kardiologiczne, obniżyć poziom trójglicerydów oraz ciśnienie krwi, a także przynieść ulgę w
zapaleniu stawów,
chorobach skóry czy
migrenie.