Testy Nietolerancji Pokarmowej dla Dzieci | VIMED

Tylko Ty możesz pomóc swojemu Dziecku!
Diagnostyka opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej) na ponad 200 produktów


Już u bardzo małych dzieci rozwijać się mogą ciężkie, przewlekłe choroby, które nie poddają się konwencjonalnemu leczeniu. Podejście medycyny funkcjonalnej – specjalistyczna diagnostyka, która umożliwia personalizację odżywiania i leczenia oraz procedury wzmacniające mały organizm dziecka na poziomie komórkowym, daje spektakularne efekty leczenia chorób o podłożu alergicznym czy też autoimmunologicznym.

Układ odpornościowy dzieci w pierwszym okresie ich rozwoju jest niemal identyczny z układem odpornościowym matki. Z tego powodu badanie krwi matki pod kątem opóźnionych alergii pokarmowych dostarcza informacji niezbędnych do opracowania diety eliminacyjno rotacyjnej dla dziecka w wieku do 5 lat. Taka dieta to podstawa w Medycynie Funkcjonalnej, opartej na założeniach Medycyny Stylu Życia

Zadbaj o swoje Dziecko!

W celu wykonania najbardziej czułego testu opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej) u dziecka, pobieramy do badania krew matki. Już w ciągu 2 dni dostępne są wyniki badania krwi i można zacząć leczenie, przynosząc ulgę dziecku już po kilku dniach po wykonaniu badania. Nasi specjaliści pomogą Ci dokonać wyboru najodpowiedniejszego badania nietolerancji pokarmowej dla Twojego dziecka.

Zadzwoń i rozpocznij terapię:
Infolinia: 22 201 90 71

 

Już 10 lat doświadczenia. Zaufaj specjalistom
pierwszej w Polsce Kliniki Medycyny Funkcjonalnej!


Tylko wyeliminowanie produktów, które nam szkodzą i spożywanie tych, które są kompatybilne z naszym organizmem, dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, może znacząco odciążyć nasz układ odpornościowy. A co za tym idzie wyciszyć chroniczny proces zapalny, zapobiec wystąpieniu szeregu chorób przewlekłych oraz leczyć lub wspomagać leczenie już istniejących. Kod Metaboliczny wyróżnia się wśród wszystkich znanych i stosowanych na świecie testów niepożądanych reakcji na pokarm (nietolerancji pokarmowej). Jest najbardziej kompleksowy – pozwala na wykonanie analizy morfologicznej, a nie ilościowej, dzięki czemu bada cały układ białokrwinkowy.


+Zobacz listę badanych produktów >>
agrest, ananas, arbuz, aspartam, aspiryna, avocado, bakłażany, banany, baranina, barwniki, bataty, bazylia, borówki, bób, brokuły,brukselka, brzoskwinie, burak, candida, cebula, chili, chrzan, ciecierzyca, cielęcina, cola, cukier, cukier trzcinowy, cukinia, cynamon, cytryny, czarna porzeczka, czarny pieprz, czereśnia, czosnek, daktyle, dorada, dorsz, drożdże, dynia, fasola, fasola zielona, figi, flądra, gęś, gorczyca, granaty, grapefruit, grenadier, groch łuskany, groszek zielony, gruszki, gryka, grzyby, halibut, herbata czarna, herbata z płatków róży, herbata zielona, indyk, jabłka, jagody, jajka, jesiotr, jeżyny, jęczmień, jogurt, kabaczek, kaczka, kakao, kakao czekolada, kalafior, kalarepa, kalmary, kamut, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, karczoch, kargulena, karp, kasza jaglana, kasztany, kawa, kawa bez kofeiny, kefir, kiwi, klonowy syrop, kofeina, kokos, kolendra, konserwanty, koper ogrodowy, koper włoski, kozie mleko, kraby, krewetki, królik, kukurydza, kurczak, limonka, łosoś, makrela, maliny, mandarynki, mango, marchew, masło, melon, mięczaki, mięta, migdały, mintaj, miód, mleko krowie, mleko ryżowe, mleko sojowe, morele, morszczuk , naftowe produkty, nektarynki, ogórki, okoń, okoń morski, olej kukurydziany, olej ryżowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej z pestek dyni, olej z pestek winogron, oliwa, oliwki, oregano, orkisz, orzechy laskowe, orzechy macadamia, orzechy pekan, orzechy pistacjowe, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, owies, papaja, papryka, pasternak, persymona, pęczak, pietruszka, piwo, pleśń, pomarańcze, pomidory, por, porzeczka czerwona, poziomki, proso, pstrąg, pszenica, raki, rekin, rodzynki, rozmaryn, ryba miecz, ryż, rzepa, rzodkiewka, sałata, sandacz, sardynki, seler, seler naciowy, ser biały, ser kozi, ser owczy, ser żółty, sezam, słonecznik, soczewica, soja, sola, sos sojowy, sum, szczaw, szczupak, szparagi, szpinak, szproty, śledź, śliwki, tytoń, tilapia, truskawki, tuńczyk, vegeta, węgorz, wieprzowina, wino, winogrona, wiśnie, wołowina, ziemniaki, żurawina, żyto.

Jedyny taki test opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej) na rynku – Kod Metaboliczny 200

Czy nietolerancja i alergia to to samo?
Zdecydowanie nie!

Często mylimy te dwa pojęcia zapominając, że mają one inny mechanizm i zupełnie inny przebieg. Aby było jeszcze trudniej, trzeba zwrócić uwagę także na opóźnioną alergię pokarmową, która różni się od klasycznej – natychmiastowej reakcji alergicznej. Najprościej ujmując klasyczna alergia pokarmowa to reakcja natychmiastowa – objawy pojawiają się niemal niezwłocznie po spożyciu pokarmu na który dziecko jest uczulone. Efekty opóżnionej alergii pokarmowej są nieswoiste – trudne do uchwycenia i mogą pojawić się nawet kilka dni po spożyciu pokarmu, co zdecydowanie utrudnia zidentyfikowanie produktów odpowiedzialnych za niepożądane reakcje.

To z kolei oznacza, że dziecko latami może spożywać uczulające produkty, które wywołując u niego przewlekły stan zapalny przyczyniają się do rozwoju bardzo ciężkich chorób. Czymś zupełnie innym jest nietolerancja pokarmowa, związana najczęściej z zaburzeniami enzymatycznymi, których podłożem, podobnie jak w wypadku l=klasycznej alergii natychmiastowej najczęściej jest opóźniona alergia pokarmowa. Im wcześniej rozpoczniesz leczenie chorób o podłożu alergicznym u swojego dziecka, tym lepiej dla niego i dla całej Twojej rodziny.

Kod Metaboliczny to laboratoryjna diagnostyka nietolerancji pokarmowej na ponad 200 produktów spożywczych


Zobacz co mówią
mamy naszych małych pacjentów:


Zobacz, jak wygląda reakcja krwi
na kontakt z alergenem pod mikroskopem



Brak reakcji na ryż

Na zdjęciu widzimy zdrowe, czerwone komórki krwi. Poruszają się swobodnie w płynnym osoczu. Takie komórki mogą bez problemu przedostać się do naczyń włosowatych, dostarczając tlen i składniki odżywcze do wszystkich komórek ciała, jednocześnie odprowadzając z nich produkty przemiany materii.

Reakcja na ryż

Na zdjęciu widzimy silną reakcję układu białokrwinkowego na pokarm. W reakcji na antygen pokarmowy komórki łączą się w kompleksy. Dlatego nie są zdolne do tego, aby poruszać się wewnątrz naczyń włosowatych, co skutkuje niedotlenieniem wszystkich komórek organizmu i ich intoksykacją.


Na choroby alergiczne cierpi dziś co drugi mieszkaniec Europy


Alergie, w tym alergie pokarmowe to choroby bardzo silnie wiążące się z rozwojem i postępem cywilizacji, ze zmianami stylu życia. Dlatego w krajach uważanych za bardzo bogate, aż 60% populacji ma alergie. Polska, gdzie w tej chwili 40% populacji to alergicy, wkrótce także znajdzie się w gronie krajów, w których alergicy stanowią większość.

Alergia jest chorobą przewlekłą, co oznacza, że może trwać całe życie. Podobnie z chorobami z autoagresji. Na szczęście dostępne są już badania krwi pozwalające zdiagnozować alergie i choroby z autoagresji. Takie testy alergiczne z krwi są nieocenionym narzędziem umożliwiającym wczesną interwencję.

Alergia zwykle zaczyna się już w dzieciństwie i jej objawy mogą się utrzymywać aż do śmierci, choć najczęściej zmienia się ich charakter. Taką zmienność objawów nazywa się marszem alergicznym. Ale alergia może dać pierwsze objawy dopiero w wieku dojrzałym – nie ma reguł. Alergia to bardzo skomplikowane zjawisko wywołane przez układ odpornościowy, czyli przede wszystkim specjalne komórki krwi – alergia ma różne oblicza i różny mechanizm działania. Alergia może mieć charakter natychmiastowy i opóźniony – ukryty, dający późne i nieswoiste objawy. Często alergię pokarmową myli się z nietolerancjami pokarmowymi.

Choroby alergiczne, choć mogą mieć uwarunkowania genetyczne, bardzo ściśle wiążą się z środowiskiem, które odgrywa niewątpliwie największą rolę w rozwoju alergii.

Zanieczyszczenie środowiska, masowe stosowanie przetworzonej żywności, naszpikowanej różnymi dodatkami – konserwantami, ulepszaczami, syntetycznymi barwnikami, smakami i aromatami. Wywołane przez te czynniki reakcje nazywane są często uczuleniem. Mówimy wówczas, że mamy uczulenie na pokarm, na pyłki itp.

Jeżeli na organizm zadziałają te wszystkie niekorzystne czynniki, to nawet jeśli nie mamy predyspozycji genetycznych, zachorujemy na alergię


Wśród czynników, które sprzyjają rozwojowi alergii, jest także coraz powszechniej stosowany poród drogą cięcia cesarskiego. Przechodząc przez łożysko porodowe, dziecko od razu nabywa od matki dobrych, zdrowych bakterii, które chronią je przed bakteriami szpitalnymi.

Stosowanie antybiotyków i innych leków to kolejny czynnik. Im więcej antybiotyków, tym więcej alergii. To, co dziecko je – czy jest karmione piersią, czy je nieprzetworzone pokarmy – też ma ogromne znaczenie. Naturalne pokarmy nieprzetworzone chronią przed alergią, a jeżeli dziecko będzie cały czas piło mleko w proszku, to ryzyko, że alergia się rozwinie wzrasta bardzo drastycznie. Już dzisiaj połowa dzieci w Polsce cierpi na jakąś chorobę alergiczną.

Środowisko i jego zanieczyszczenia determinują wystąpienie alergii, a wszystkie zmiany, które zachodzą wokół nas, idą niestety w takim kierunku. Alergii będzie więc coraz więcej. Dlatego tak ważne jest wdrożenie nowych metod leczenia. Rozwój leczenia spersonalizowanego, które staje się możliwe dzięki coraz lepszym testom diagnostycznym, to klucz do skutecznego leczenia alergii i innych chorób przewlekłych, jakie rozwijają się na podłożu ukrytego, przewlekłego stanu zapalnego.

Przełomem w leczeniu opóźnionych alergii pokarmowych jest diagnostyka czyli testy na alergię pokarmową nazywane często błędnie testami na nietolerancję pokarmową. Dobra diagnostyka laboratoryjna to przyszłość.

Najlepszym obecnie narzędziem do diagnozowania opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej) jest test o nazwie Kod Metaboliczny 200 stosowany w Centrum Medycznym VIMED już od ponad 10 lat.


Diagnostyka w oparciu o nowoczesne panele diagnostyczne pozwala wybrać panel pokarmowy – na 51 alergenów, 145 alergenów i 201 produktów badanych w jednym teście oraz panel 21 dodatków do żywności, który dostępny jest od niedawna. Dodatki do żywności są dzisiaj w każdym produkcie spożywczym jakie czekają na nas na sklepowych półkach i podstępnie niszczą nasze zdrowie wywołując reakcje o charakterze alergicznym.

Te metody są niestety drogie, na szczęście badania alergii pokarmowych tanieją, stając się bardziej dostępne. Koszt takiego badania to dzisiaj wydatek od 450,- do 1480,- zł za jedno badanie. Wielu Polaków nie stać jeszcze na taki wydatek, dlatego nawiązaliśmy współpracę z firmą MediRaty, która udzielając kredytu pomaga ponieść ten koszt rozkładając w czasie koszty badania i leczenia.

Polscy pacjenci mają dostęp do nowoczesnej diagnostyki alergii pokarmowej


Nasze testy opóźnionej alergii pokarmowej to jedyne na rynku narzędzia o tak wysokiej czułości. Nasi specjaliści pomogą Ci bezpłatnie wybrać najlepsze badanie dla Twojego dziecka.

Jeżeli chcesz zapewnić swojemu dziecku bezpieczeństwo medyczne i najlepsze warunki zdrowego rozwoju, rozważ również wykonanie badania pod kątem około 100 chorób genetycznych, które wcześnie wykryte możemy skutecznie leczyć!


Dlaczego Kod Metaboliczny jest lepszy od popularnych testów IgG?

Kod Metaboliczny wyróżnia się wśród wszystkich znanych i stosowanych na świecie testów opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej):

niezwykłą precyzją – ujawnia ukryty i szkodliwy wpływ produktów spożywczych,
kompleksowością – pozwala na wykonanie analizy morfologicznej, a nie ilościowej, dzięki czemu bada cały układ białokrwinkowy, nie tylko przeciwciała klasy IgG czy IgE,
niespotykaną czułością – wykrywa wszelkie reakcje, jakie wywołuje dany produkt spożywczy,
wnikliwością – ocenia siłę reakcji na dane alergeny, a nie tylko stwierdza jej występowanie,

zakresem badania – analizuje 200 produktów spożywczych i dodatków chemicznych, podczas gdy większość testów bada około 60 produktów,
efektem terapeutycznym – pozwala wyeliminować przewlekłe stany zapalne (przyczyny chorób przewlekłych) poprzez wskazanie najbardziej odpowiednich dla danej osoby składników pożywienia,
skutecznością potwierdzoną w centrach medycznych w Stanach Zjednoczonych, w Europie i Azji.

Lekarstwo czy trucizna? Dowiedz się, co Ci szkodzi! Koniec z zatruwaniem organizmu!


Zadzwoń do nas już teraz!
Infolinia: 22 201 90 71

Zobacz co mówią w mediach o nietolerancji pokarmowej


Zobacz czy wiesz, co to są nietolerancji pokarmowe