Makaron gryczany ze szparagami i awokado

Makaron gryczany ze szparagami i awokado

Makaron gryczany ze szparagami i awokado

Szybki obiad? Gotowy w 15 minut? Tak, dobrze słyszysz. I nie, nie jest to chińska zupka zalana wrzątkiem.

To zdrowe, pełnowartościowe i odżywcze danie, które dodatkowo zachwyci Twoje podniebienie! Poznaj przepis na wegański i bezglutenowy makaron gryczany z awokado i zielonymi szparagami. Danie, w którym nietrudno się zakochać!

Awokado

Czy warto jeść awokado?

Awokado to wyjątkowy i wszechstronny owoc. Możemy przygotować go na nieskończoną ilość sposobów. Mnogość właściwość prozdrowotnych, a wręcz leczniczych czyni go jednym z najzdrowszych produktów.

Obecnie awokado stało się niezwykle popularnym pożywieniem wśród osób dbających o zdrowie. Jest często określane jako “superfood”, co nie jest zaskakujące, biorąc pod uwagę jak wiele witamin i minerałów zawiera ten niepozorny, zielony owoc.

Awokado jest doskonałym źródłem witaminy C, E, K i B-6, a także ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, magnezu i potasu. Dostarcza również luteiny, beta-karotenu i kwasów tłuszczowych omega-3.

Chociaż większość kalorii w awokado pochodzi z tłuszczu, nie wahaj się po nie sięgać! Awokado jest pełne zdrowych, dobroczynnych tłuszczów, które pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej.

Awokado dobre dla serca

Nic dziwnego, że awokado znajduje się na szczycie listy najlepszych produktów dla serca. Zawiera bowiem zdrowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Większość tłuszczu zawartego w awokado to kwas oleinowy – jednonienasycony kwas tłuszczowy, który jest także głównym składnikiem oliwy z oliwek.

Awokado jest naturalnie wolne od cholesterolu i stanowi świetny zamiennik past do smarowania, takich jak masło czy majonez.

Dodatkowo jest źródłem naturalnego sterolu roślinnego zwanego beta-sitosterolem. Zaobserwowano, że regularne spożywanie beta-sitosterolu i innych steroli roślinnych pomaga w utrzymaniu optymalnego poziomu cholesterolu.

Awokado zawiera dużą ilość potasu – więcej niż banany, które słyną z dużej ilości tego cennego mikroelementu. Kilka badań pokazuje, że wysokie spożycie potasu wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka zawałów serca, udarów mózgu i niewydolności nerek.

Wspomaganie serca
Pasta z awokado

Przepyszna pasta z aksamitnym sosem to prawdziwy “comfort food”

Comfort food to w dosłownym tłumaczeniu „jedzenie na pocieszenie”. Dla każdego jest bardzo indywidualną kwestią. Jest jednak jest coś, co je łączy: dania te potrafią w natychmiast polepszyć nastrój i zapewnić odprężenie.

Aksamitny makaron gryczany ze szparagami i awokado zdecydowanie pasuje do tej definicji.

Sos do makaronu składa się ze szparagów, kolendry, awokado, oliwy z oliwek, czosnku, soli i pieprzu. Otóż ​​to! Te składniki doskonale pasują do siebie, więc w tym przypadku prostota sprawdza się znakomicie! Orzechowy aromat makaronu gryczanego ważności całe danie na wyższy poziom. Potrzebujesz tylko 15 minut na przygotowanie i możesz cieszyć się zdrowym i pożywnym posiłkiem.

Codziennie coś musimy jeść.

Warto wiedzieć, czy to, co jemy jest dla nas zdrowe. Dowiedz się co możesz jeść bezpiecznie, a co Ci szkodzi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *