Awokado dobre dla serca
Nic dziwnego, że awokado znajduje się na szczycie listy najlepszych produktów dla serca. Zawiera bowiem zdrowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Większość tłuszczu zawartego w awokado to kwas oleinowy – jednonienasycony kwas tłuszczowy, który jest także głównym składnikiem oliwy z oliwek.
Awokado jest naturalnie wolne od cholesterolu i stanowi świetny zamiennik past do smarowania, takich jak masło czy majonez.
Dodatkowo jest źródłem naturalnego sterolu roślinnego zwanego beta-sitosterolem. Zaobserwowano, że regularne spożywanie beta-sitosterolu i innych steroli roślinnych pomaga w utrzymaniu optymalnego poziomu cholesterolu.
Awokado zawiera dużą ilość potasu – więcej niż banany, które słyną z dużej ilości tego cennego mikroelementu. Kilka badań pokazuje, że wysokie spożycie potasu wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka zawałów serca, udarów mózgu i niewydolności nerek.