Takiej sałaty z pewnością jeszcze nie jedliście! Sałata na ciepło, smażona ze słoniną

Takiej sałaty z pewnością jeszcze nie jedliście! Sałata na ciepło, smażona ze słoniną??? !!!

Sałata na ciepło
Sałata na ciepło

Kolejna nudna sałatka? Nic bardziej mylnego.

Smażona sałata na ciepło to coś, co z pewnością urozmaici każdy posiłek. Smażenie zieleniny nie jest zbyt popularne z kuchni polskiej. Za to w kuchni azjatyckiej jest dość częstą praktyką.

Taką formę podania możemy spotkać w wielu restauracjach np. w Chinach. Czy wiesz, że sałata jest bardzo popularnym warzywem na chiński Nowy Rok? Smażona lub podawana w inny sposób, jest niezbędnym składnikiem potraw w wielu chińskich domach na święta Nowego Roku Księżycowego.

Zarówno sałata masłowa, rzymska, jak i sałata lodowa są świetnym wyborem do tego przepisu ze względu na wysoką zawartość wody, świeży smak i chrupkość.

Dlaczego warto jeść sałatę

Warto jeść sałatę!

Sałata wydaje się być mało odżywczym warzywem. To fałszywy mit. Wbrew pozorom, jest pełna witamin i składników odżywczych. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, witaminy K, wapnia i żelaza, które pomagają wzmocnić kości i zwalczać stany zapalne.

Ze względu na dużą ilość witamin z grupy B, powinny po nią sięgnąć osoby mające problemy ze skórą czy układem nerwowym. Sałata jest także bogata w jod, który obniża poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Jod dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i przyspiesza przemianę materii.

Tak podana sałata też wspiera odchudzanie!

Sałata to produkt znany jako “sprzyjający odchudzaniu”. A to dlatego, że ma bardzo mało kalorii: 100 g sałaty to tylko 12 kcal. Dodaje ona objętości potrawie bez obawy o nadliczbowe kalorie. Jednak podana z dobrej jakości słoniną jest także dietetyczna. Pod warunkiem, że Twój organizm nie ma problemów z metabolizowaniem tłuszczów

Co nie mniej ważne, sałata zawiera sporo błonnika, dzięki któremu szybciej czujemy sytość. Błonnik usprawnia także pracę jelit i zapobiega zaparciom.

Sałata jest bardzo łatwa do przygotowania. Mnogość dostępnych gatunków sprawia, że idealnie pasuje do wielu potraw – kanapek, surówek, półmisków z serami czy z wędlinami. Możemy ją komponować ze świeżymi warzywami sezonowymi, ale też ziemniakami, nabiałem i mięsem. Takie dania wyglądają apetycznie, zachęcają do jedzenia, potrawa jest większa, a jednocześnie niskokaloryczna.

Odchudzanie

Poznaj sałatę na nowo!

Czy Tobie też czasami zostaje kawałek sałaty, może już nie najświeższej, ale przecież w dalszym ciągu dobrej do zjedzenia? Sałata na ciepło to ciekawy sposób na jej wykorzystanie. Nie marnujemy żywności, a przygotowanie tej potrawy zajmuje zaledwie kilka chwil.
Na swoim blogu Lidia Trawińska pokazuje krok po kroku jak przyrządzić sałatę na ciepło. Sałatka w tej wersji z pewnością podbije Twoje serce i podniebienie.

A jeśli szukasz więcej zdrowych, smacznych inspiracji, to zapraszamy po garść pomysłów na blog: dietadiet.pl. Smacznego!!!

Codziennie coś musimy jeść.

Warto wiedzieć, czy to, co jemy jest dla nas zdrowe. Dowiedz się co możesz jeść bezpiecznie, a co Ci szkodzi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *