Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem | VIMED

Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem

Jak w szybki sposób połączyć ze sobą trzy składniki, aby zaskoczyć członków rodziny lub przyjaciół? A może jak przemycić duże ilości szpinaku w posiłku, jeśli dziecko nie chce go jeść?

Ten przepis to rewolucja i świetne rozwiązanie także dla smakoszy tych zdrowych zielonych liści, dostępnych przez cały rok!

Zielenina jest nam niezbędna, a nie zawsze mamy chęć na zjedzenie miski sałaty. Zobacz, jak ukryć zieleninę w cudownym, oryginalnym, ale też bardzo pożywnym posiłku.

Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem dla wzmocnienia układu krwionośnego!

Szpinak to samo zdrowie. Te cudowne, zielone liście są pełne witamin i minerałów. Wbrew pozorom i nieprzyjemnym skojarzeniom z dzieciństwa, odpowiednio przygotowany szpinak smakuje naprawdę wybornie. Kluczem jest sposób przyrządzenia, odpowiednie przyprawy i dodatki. Co najważniejsze wraz ze wspaniałym smakiem otrzymujemy bogactwo składników odżywczych.

100 g szpinaku zawiera 3,3 mg żelaza i 48 mg witaminy C. To znacznie więcej niż w cytrynie! Dzięki witaminie C, żelazo zawarte w szpinaku jest łatwiej przyswajalne przez organizm. W szpinaku znajdziemy także witaminy: A, B1, B2 i E, magnez, sód, potas.

Szpinak

Szpinak – silny przeciwutleniacz

Jednak szpinak to przede wszystkim moc substancji przeciwutleniających. Karotenoidy i flawonoidy to naturalne przeciwutleniacze i substancje o działaniu przeciwzapalnym. Obfitość substancji przeciwutleniających takich jak witamina A i C, beta-karoten oraz magnez, cynk i selen bardzo korzystnie wpływają na układ krążenia.

Duże ilości azotanów, które znajdują się w szpinaku, pomagają w obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca. Ale szpinak dba nie tylko o serce! Związki w nim zawarte te obniżają ryzyko wystąpienia wielu chorób, które wynikają ze stresu oksydacyjnego.

Zobacz właściwości zdrowotne ryżu, który także jest składnikiem przepisu! 

Szpinak dobrze przygotowany staje się przysmakiem dzieci

Sałatki, kanapki, przekąski i dania główne… Możliwości jest wiele. Szpinak możemy jeść na surowo lub przekształcić go w pyszne danie — makaron ze szpinakiem, pierogi, omlety, naleśniki lub sprawdzony i polecany przez ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem!

Ta potrawa posmakuje każdemu, nawet dzieciom! Rodzice często zastanawiają się jak przemycić szpinak do posiłków swoich pociech. Oto gotowe rozwiązanie! Zobacz, jak ukryć zieleninę w cudownym, oryginalnym, ale też bardzo smacznym i pożywnym daniu!

Lidia Trawińska na swoim blogu dietadiet.pl pokazuje krok po kroku jak przyrządzić ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem. Niewątpliwie będziesz wracać do tego dania wielokrotnie!

Szukasz zdrowych, kulinarnych inspiracji? Zapraszamy po garść pomysłów na blog https://dietadiet.pl. Smacznego!!!

Szpinak dla dzieci

Zwróć uwagę, czy tolerujesz składniki podane w przepisie. Jeśli występuje u Ciebie nietolerancja pokarmowa może być konieczne wykonanie badania cytotoksyczności składników pożywienia.

Codziennie coś musimy jeść.

Warto wiedzieć, czy to, co jemy jest dla nas zdrowe. Dowiedz się co możesz jeść bezpiecznie, a co Ci szkodzi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *