Zielone warzywa liściaste, czyli zielona moc! | VIMED

Zielone warzywa liściaste, czyli zielona moc!

zielone warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste, czyli np. szpinak, kapusta, brukselka czy sałata zawierają dużo cennych składników odżywczych. Przede wszystkim to źródło m.in. kwasu foliowego, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Są również dobrym źródłem błonnika i mają niewiele kalorii.

Zielone warzywa liściaste na zdrowe serce!

Zielone warzywa liściaste wspomagają prawidłowe funkcjonowanie serca na wiele sposobów. W związku z tym, że zawierają potas, który obniża wysokie ciśnienie krwi; błonnik, który kontroluje poziom cholesterolu; i kwas foliowy, który chroni przed chorobami serca i udarem. Szeroka gama przeciwutleniaczy może również chronić przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które są kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do miażdżycy.

Co ciekawe, w zielonych warzywach liściastych odkryto nową substancję, która może zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu krążenia. To kwas liponowy. Jak udowodnili naukowcy może on obniżać poziom trójglicerydów we krwi nawet o około 60%!

Zielone warzywa liściaste na zdrowe serce.
Zielone, liściaste warzywa pełnią szczególnie ważną rolę w prewencji cukrzycy typu 2.

Kwas liponowy zawarty w zielonych warzywach liściastych a cukrzyca

Ponadto kwas liponowy jest silnym przeciwutleniaczem, który wpływa na poziom glukozy we krwi, ułatwiając jej transport do mięśni. Dlatego też dieta bogata w zielone warzywa liściaste, jak szpinak i kapusta, wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 − wynika z analizy brytyjskich naukowców.

Pracę na ten temat zamieszcza internetowe wydanie pisma „British Medical Journal”. Patrice Carter z Uniwersytetu w Leicester i jej zespół naukowy przeanalizowali dokumentację medyczną 220,000 osób. Okazało się, że osoby, które zjadały dziennie ok. 122 gramy zielonych warzyw liściastych były o 14 proc. mniej narażone na cukrzycę.

Przede wszystkim należy także przypomnieć, że cukrzyca typu 2 została uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za niezakaźną epidemię XXI wieku.

Te badania wskazują, że zielone, liściaste warzywa pełnią szczególnie ważną rolę w prewencji cukrzycy typu 2.

Kwas liponowy wspomaga pracę wielu układów!

Ponadto kwas liponowy zawart w zielonych warzywach liściastych bierze udział w procesach detoksykacji, posiada właściwości moczopędne, przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe i ochronne dla narządów miąższowych. Zwiększa zapasy glikogenu w wątrobie, obniża stężenie lipidów we krwi, zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną.

Jest szczególnie ważny do stosowania:

Spożywaj i kupuj świeże zielone warzywa liściaste

Co ważne, należy pamiętać, aby zielone warzywa liściaste zawsze spożywać jak najświeższe i nie przechowywać ich zbyt długo w miejscu ciepłym i dobrze oświetlonym. Podczas przechowywania w temperaturze pokojowej już po dwóch dniach sałata liściowa traci 50% pierwotnej zawartości witaminy C. Podobnie szpinak  traci aż 65% kwasu foliowego!

Dlatego wybierając zielone warzywa liściaste kieruj się więc ich wyglądem. Sprawdź czy nie są uszkodzone, zwiędnięte albo miękkie. Możesz mieć bowiem pewność, że takie warzywa „przeleżały już swoje” i utraciły wszystkie cenne składniki odżywcze.

Spożywaj i kupuj świeże zielone warzywa liściaste
Sałata, która jest najlepsza .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *