Kwas liponowy zawarty w zielonych warzywach liściastych a cukrzyca
Ponadto kwas liponowy jest silnym przeciwutleniaczem, który wpływa na poziom glukozy we krwi, ułatwiając jej transport do mięśni. Dlatego też dieta bogata w zielone warzywa liściaste, jak szpinak i kapusta, wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 − wynika z analizy brytyjskich naukowców.
Pracę na ten temat zamieszcza internetowe wydanie pisma „British Medical Journal”. Patrice Carter z Uniwersytetu w Leicester i jej zespół naukowy przeanalizowali dokumentację medyczną 220,000 osób. Okazało się, że osoby, które zjadały dziennie ok. 122 gramy zielonych warzyw liściastych były o 14 proc. mniej narażone na cukrzycę.
Przede wszystkim należy także przypomnieć, że cukrzyca typu 2 została uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za niezakaźną epidemię XXI wieku.