Lato jest doskonałą porą roku na wprowadzenie drobnych zmian żywieniowych. Dostępność różnorodnych warzyw i owoców oraz ich niska cena znacząco sprzyjają zmianie dotychczasowych nawyków. Poniżej przedstawiamy 5 zasad prawidłowego odżywiania, które sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki (i to nie tylko w okresie wakacyjnym).
[dropcap2 color=”yellow”]1[/dropcap2]
Jedz powoli
Pośpiech podczas jedzenia jest niewskazany z dwóch powodów. Po pierwsze jedząc szybko nie odczuwamy dokładnie smaku jedzenia, nie jesteśmy w stanie czerpać przyjemności oraz w pełni docenić wartości organoleptycznych spożywanego posiłku. Po drugie jedzenie w pośpiechu skutkuje dodatkowymi kilogramami. Ośrodek sytości w mózgu działa z pewnym opóźnieniem, dlatego też szybko pochłaniając posiłek, nie jesteśmy w stanie w porę poczuć się syci i spożywamy więcej niż w normalnych warunkach bylibyśmy w stanie zjeść.
[dropcap2 color=”yellow”]2[/dropcap2]
Kup mniejsze talerze
Wyniki badań są jednoznaczne: im większe mamy talerze, tym więcej nakładamy jedzenia i tym więcej jemy (nawet o 30%) i to niezależnie od tego czy odczuwamy głód. Nakładając sobie posiłek na mniejszy talerz, oszukujemy mózg, który „widzi” talerz pełen jedzenia, a jednocześnie nie fundujemy sobie nadmiernych kilogramów. Mniejsze talerze sprawiają, że nakładamy sobie mniej i spożywamy mniejsze porcje. W ten sposób możemy zapobiec 9 dodatkowym kilogramom w ciągu roku!
[dropcap2 color=”yellow”]3[/dropcap2]
Unikaj produktów, bogatych w cukry proste
Jeżeli na etykiecie produktu, w wyszczególnionym składzie na jednym z trzech pierwszych miejsc znajduje się jakiś rodzaj cukru – odstaw go z powrotem na półkę. Na etykiecie składniki wymienione są według ich procentowego udziału w całkowitej wadze. Oznacza to, że jeżeli glukoza czy fruktoza znajduje się na samym początku to właśnie ich w danym produkcie jest najwięcej! A nadmiar glukozy w diecie znacząco zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości.
[clearboth]
[dropcap2 color=”yellow”]4[/dropcap2]
Jedz kolorowo, ale z głową
Jedną z podstawowych zasad zdrowego żywienia jest urozmaicenie. Cecha ta dotyczy jednak żywności pochodzenia naturalnego, a nie produktów sztucznie spreparowanych w fabrykach. Producenci od lat zasypują nas kolorową żywnością, pełną sztucznych barwników i innych chemicznych dodatków, która „cieszy oko” i kusi nas swoim wyglądem. Jednakże nie tędy droga. Tylko codzienne wzbogacanie posiłków o różnokolorowe warzywa i owoce przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych i „nauczy” poprawnych nawyków żywieniowych.
[dropcap2 color=”yellow”]5[/dropcap2]
Spożywaj pokarmy, których składniki są dla ciebie znane
Glutaminian sodu? Bifenyl? Tartrazyna? Pamiętaj, im więcej znajdziesz dodatków spożywczych na etykiecie, tym bardziej jest on przetworzony. Dlatego też, bez względu na to, czy szkodliwość ich jest udowodniona czy nie – lepiej się ich wystrzegaj. Produkty wysoko przetworzone oprócz nadmiaru dodatków chemicznych zawierają zazwyczaj duże ilości cukru oraz tłuszczów nasyconych, które przyczyniają się do wzrostu masy ciała.