Nie daj się złamać!
Osteoporoza to choroba, która w dużym stopniu jest uzależniona od stylu życia i środowiska. Są to czynnik, które możemy modyfikować, zmieniając je tak, aby kości i zęby były zdrowe i mocne. Natomiast nie możemy wpłynąć na czynniki niemodyfikowalne, takie jak płeć.
Kobiety są bardziej narażone na rozwój osteoporozy, szczególnie po menopauzie, kiedy w organizmie kobiety zachodzą znaczące zmiany hormonalne. Estrogen jest hormonem, który wpływa na proces mineralizacji kości i utrzymanie odpowiedniej masy kostnej. W okresie pokwitania jajniki przestają wytwarzać estrogen, co skutkuje wieloma fizycznymi oraz emocjonalnymi przemianami zachodzących w organizmie. Kobiety zazwyczaj spożywają dużo produktów bogatych w wapń (szczególnie nabiału) w ramach profilaktyki, co niestety się nie sprawdza i niepożądane zmiany w strukturze kości postępują. Ryzyko osteoporozy jest większe także u kobiet po operacyjnym usunięciu jajników.
Kobiece serce i… znowu te estrogeny
Wiele mówi się o chorobach układu krążenia, które uważane są głównie za męski problem. Nic bardziej mylnego! Faktem jest, że kobiety zapadają na nie w późniejszym wieku niż mężczyźni, ale przechodzą je trudnej i częściej choroby te kończą się u kobiet śmiercią.
W przypadku układu krążenia znowu trzeba zwrócić uwagę na rolę estrogenów. Te hormony wpływają na metabolizm kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Prawidłowa produkcja estrogenów sprzyja utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu „dobrego” HDL i złego „LDL”. W związku ze zmianą poziomu estrogenów z wiekiem narażenie na choroby sercowo – naczyniowe rośnie. Dodatkowo nieprawidłowy styl życia i dieta stosowana przez lata, może nasilać prawdopodobieństwo rozwoju choroby.
Styl życia i dieta w przypadku większości kobiet, jest czynnikiem, który daje nam przewagę nad zagrożeniem. Kobiety znacznie częściej dbają o zdrową, zbilansowaną dietę, wprowadzają aktywność fizyczną, unikają używek (papierosy, alkohol). Częściej też wykonują badania kontrolne i nie są oporne na wprowadzenie zmian w stylu życia.
Dlaczego zielone rośliny?
Ponieważ są bogatym źródłem folianów. Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w wieku rozrodczym. Planując ciążę trzeba pamiętać o suplementacji 0,4 mg kwasu foliowego dziennie co najmniej 6 tygodni przed planowanym poczęciem. Dawkę tę należy przyjmować do końca drugiego trymestru ciąży.
Kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu i chroni przed rozszczepem cewy nerwowej.
Co powinna jeść świadoma kobieta, która chce zajść w ciążę? Oto produkty, będące źródłem kwasu foliowego:
Obróbka termiczna zmniejsza zawartość kwasu foliowego w produktach spożywczych, dlatego jedz jak najwięcej surowych zielonych warzyw liściastych!
Słodycze przed miesiączką
Na kilka dni przed miesiączką kobiety odczuwają obniżenie samopoczucia, zjawia się kilka dodatkowych kilogramów i uczucie pełności. Pojawia się również zwiększony apetyt, szczególnie na słodycze. Jeśli sobie z tym nie poradzimy, zbędne kilogramy zostaną z nami na dłużej. Co robić, aby się przed tym ustrzec?
Wszystkie chcemy wyglądać pięknie
Każda kobieta dba o swój wygląd w indywidualny sposób, ale efekt ma być ten sam – zdrowe i piękne włosy, skóra i paznokcie. Pamiętajmy, że nasz wygląd zewnętrzny zależy w dużej mierze od tego co dzieje się wewnątrz naszego ciała, też od tego co jemy. Prawidłowo odżywiony organizm to nie tylko więcej energii, większa witalność, ale też promienna cera, mocne paznokcie i lśniące, gęste włosy. Co robić, żeby osiągnąć taki efekt? Zwróć uwagę na: