Choroby serca wynikające z niewłaściwego stylu życia, złej diety oraz nadwagi i otyłości stanowią w Polsce najczęstszą przyczynę zgonów. Rocznie z ich powodu umiera około 100 tysięcy Polaków. Starajmy się chronić swój układ sercowo-naczyniowy, tym bardziej, że sposób na to jest prosty i… smaczny. Wystarczy uwzględnić w codziennym menu produkty, które pomagają ocalić serce. Przedstawiamy dziewięć z nich.
1
Świeże zioła
Rozmaryn, tymianek, szałwia, oregano stanowią doskonałe źródło antyoksydantów. Ponadto ze względu na zawartość aromatycznych olejków eterycznych mogą zastąpić w kuchni tradycyjne przyprawy, takie jak sól czy vegeta, zmniejszając ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
[framed_box bgColor=”#E6FFE0″]Wskazówka: Zioła doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań warzywnych, rybnych i mięsnych. Warto pamiętać, że wspomagają nie tylko układ sercowo-naczyniowy, ale także trawienny.
[/framed_box]
2
Orzechy włoskie i migdały
Codzienne spożycie garstki orzechów włoskich pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć stan zapalny tętnic. Orzechy włoskie są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 oraz kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Migdały z kolei słyną z bogactwa steroli i zdrowych dla serca tłuszczów wielo- i jednonienasyconych. Pomagają one obniżyć poziom „złego” cholesterolu i mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy.
[framed_box bgColor=”#E6FFE0″]Wskazówka: Orzechy i migdały przed spożyciem warto namoczyć, staną się dzięki temu lepiej strawne. Orzechy i migdały to doskonały dodatek do sałatek, deserów, mogą też być spożywane jako samodzielna przekąska, należy jednak pamiętać, że są wysokokaloryczne.
[/framed_box]
3
Łosoś
Łosoś to jeden z najważniejszych produktów dla zdrowia serca. Jest bogaty w kwasy Omega-3 (EPA, DHA), które zmniejszają ryzyko zaburzeń rytmu serca i redukują ciśnienie krwi. Pomaga także obniżyć poziom trójglicerydów we krwi. American Heart Association rekomenduje dwie porcje łososia lub innej tłustej ryby morskiej na tydzień.
[framed_box bgColor=”#E6FFE0″]Wskazówka: Warto unikać łososia hodowlanego. Ryby hodowlane karmione są sztucznymi paszami, co powoduje zubożenie ich mięsa o cenne składniki odżywcze.
[/framed_box]
4
Oliwa z oliwek
Oliwa z pierwszego tłoczenia jest szczególnie bogata w sprzyjające sercu polifenole oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zastąpienie oliwą tłuszczów nasyconych (np. masła) pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo polifenole chronią naczynia krwionośne.
[framed_box bgColor=”#E6FFE0″]Wskazówka: Warto wybierać oliwę tłoczoną na zimną, w ciemnych butelkach. Ważna jest także jej data produkcji. Oliwa powinna być spożyta sześć miesięcy od otwarcia i maksymalnie 2 lata od daty produkcji.
[/framed_box]
5
Borówki
Lista dobroczynnych substancji zawartych w borówkach jest długa: antocyjany, kwas elagowy, beta-karoten, luteina, witamina C, foliany, magnez, potas, błonnik. Wszystkie te składniki wzmacniają układ sercowo-naczyniowy, ale także wpływają pozytywnie na wzrok i stan skóry.
[framed_box bgColor=”#E6FFE0″]Wskazówka: Borówki doskonale nadają się do domowych deserów – do sałatek owocowych, sorbetów i koktajli lub jako dodatek do owsianki.
[/framed_box]
6
Czarna fasola
Czarna fasola jest skarbnicą składników odżywczych wzmacniających układ sercowo-naczyniowy. Zawiera foliany, antyoksydanty, magnez i błonnik, który pomaga regulować nie tylko poziom cholesterolu we krwi, ale także poziom cukru.
[framed_box bgColor=”#E6FFE0″]Wskazówka: Fasola stanowi wspaniały dodatek do zup, sałatek oraz dań jednogarnkowych. Świetnie nadaje się także do przyrządzania past lub dipów.
[/framed_box]
7
Tofu
Zawierający białko, minerały, błonnik, wielonienasycone tłuszcze ser tofu wspaniale wzbogaci dania obiadowe. Jako substytut mięsa można ograniczyć spożycie miażdżycorodnych nasyconych kwasów tłuszczowych w codziennym menu.
[framed_box bgColor=”#E6FFE0″]Wskazówka: Tofu świetnie nadaje się do marynowania, stanowi smaczny dodatek do dań warzywnych, zup i sałatek. Dodatkowo może być wykorzystany jako dodatek do koktajli i deserów.
[/framed_box]
8
Botwinka
Ciemnozielone, bujne liście botwinki są cennym źródłem potasu i magnezu, czyli minerałów, które pomagają kontrolować ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo botwinka zawiera błonnik, witaminy i poprawiające profil lipidowy antyoksydanty – luteinę i zeaksantynę.
[framed_box bgColor=”#E6FFE0″]Wskazówka: Botwinka doskonale smakuje nie tylko w postaci zupy, ale także jako dodatek do sałatek lub podduszona z czosnkiem i oliwą.
[/framed_box]
9
Siemię lniane
Te błyszczące, miodowe nasiona zawierają trzy elementy, które są dobre dla serca: błonnik, lignany i kwas alfalinolenowy należący do kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3. Kwas alfalinolenowy przekształcany jest w organizmie w kwasy EPA i DHA. Kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 pomagają redukować poziom trójglicerydów i stan zapalny w organizmie.
[framed_box bgColor=”#E6FFE0″]Wskazówka: Warto mielić siemię lniane i stosować jako dodatek do zup, sałatek, dań warzywnych. Mielone siemię można także wykorzystać zamiast jajka. Warto sięgnąć wreszcie po tłoczony na zimno olej lniany – należy jednak pamiętać, że nadaje się on tylko do spożycia na zimno.
[/framed_box]