[framed_box bgColor=”#FFE8E0″]Najogólniej można powiedzieć, że cynk jest ważny dla układu odpornościowego, odpowiada za prawidłową syntezę DNA, promuje fizjologiczny wzrost w dzieciństwie i stymuluje gojenie ran. Przyjrzyjmy się dokładniej dobroczynnemu działaniu tego pierwiastka.
[/framed_box]
Organizm potrzebuje cynku do aktywacji limfocytów T, które wspomagają ciało na dwa sposoby: kontrolują i regulują odpowiedź immunologiczną organizmu oraz atakują zainfekowane lub nowotworowe komórki. Brak cynku może poważnie zakłócić funkcjonowanie układu odpornościowego. Jak wynika z badań, które zaprezentowano na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”, niedobór cynku zwiększa podatność organizmu na różne patogeny.
Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że biegunka zabija rocznie 1,6 mln dzieci mających mniej niż 5 lat. Tymczasem – jak wynika z badania PLoS Medicine, propagującego zwiększenie wykorzystania cynku w leczeniu biegunki u dzieci w Bangladeszu – 10-dniowy cykl leczenia preparatem cynku doskonale sprawdza się w leczeniu biegunki, a także pomaga zapobiegać jej wystąpieniu w przyszłości.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Toronto, a opisane w czasopiśmie „Neuron” wykazały, że cynk odgrywa kluczową rolę w regulacji komunikacji pomiędzy neuronami, wpływając na powstawanie wspomnień i proces uczenia.
Z danych opublikowanych w czasopiśmie „Open Respiratory Medicine Journal” wynika, że pastylki zawierające cynk skracają czas trwania przeziębienia o 40%. Okazuje się także, że zażywanie cynku (w formie tabletek do ssania lub syropu) redukuje ciężkość przeziębienia u zdrowych ludzi, jeśli leczenie zostanie podjęte w ciągu 24 godzin od wystąpienia objawów.
Cynk chroni skórę i błony śluzowe. Lekarze często stosują suplementy cynku do leczenia owrzodzeń skóry.
Choć dla wielu osób, niestety, jedynym źródłem tego pierwiastka w diecie jest czerwone mięso i drób, to warto wiedzieć, że dostarczyć go mogą także inne produkty.
Włączając do diety produkty zawierające cynk, powinniśmy pamiętać o zachowaniu właściwych proporcji, gdyż ani niedobór, ani nadmiar nie jest dobry dla organizmu.
Szkodliwe może być także zbyt wysokie spożycie cynku, gdyż hamuje wchłanianie miedzi i żelaza.
[framed_box bgColor=”#FFE8E0″]
Pamiętajmy! Komponując codzienne menu, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na urozmaicenie. Monotonna dieta oparta na wysokoprzetworzonych produktach może doprowadzić do niedoborów witamin i składników mineralnych. Nie zapominajmy, że suplementy diety nie są w stanie zastąpić zdrowego, zróżnicowanego sposobu żywienia opartego na pełnowartościowych produktach, takich jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe z pełnego przemiału, ryby i wysokogatunkowe mięsa.
[/framed_box]