Dieta w leczeniu łuszczycy | VIMED

Dieta w leczeniu łuszczycy

Łuszczyca uznawana jest za jedną z najcięższych chorób skóry, z którą bezskutecznie zmaga się coraz więcej chorych. W przebiegu choroby dochodzi do przewlekłego, nawrotowego i nadmiernego namnażania się komórek skóry oraz ich rogowacenia.

W praktyce lekarze przepisują wiele leków do długotrwałego stosowania, które faktycznie początkowo poprawiają stan zmienionej chorobowo skóry, paznokci oraz stawów. Jednak działania te nie prowadzą do całkowitego usunięcia objawów rozwoju łuszczycy ani przyczyny tej choroby. Długotrwałe stosowanie leków jest szkodliwe dla organizmu, natomiast ich odstawienie może paradoksalnie spowodować nasilenie się choroby.

Przyczyn wystąpienia łuszczycy jest wiele. Spośród nich najczęściej wymienia się infekcje wirusowe i bakteryjne, przewlekły stan zapalny, podrażnienie chemiczne lub mechaniczne, stosowanie niektórych leków czy stres. Czynnikami immunologicznymi przyczyniającymi się do wystąpienia choroby jest nieprawidłowe funkcjonowanie limfocytów T i wydzielanych przez nie cytokin. Z tego punktu widzenia należy pamiętać, iż stosowana dieta oprócz dostarczenia niezbędnych składników odżywczych powinna także nie obciążać układu odpornościowego poprzez inicjowanie stanu zapalnego przez alergeny pokarmowe.

Leczenie objawów łuszczycy oraz jej przyczyny należy zatem rozpocząć od stosowania właściwej diety. Zaleca się, aby osoby z łuszczycą przestrzegały zasad zdrowego odżywiania, dzięki którym będzie możliwe nie tylko lepsza kondycja zdrowotna ale także, co bardzo ważne, dobre samopoczucie, które jest najlepszą motywacją do kontynuacji leczenia.

“Najnowsze badania wskazują, że u osób z nadwagą znacznie trudniej przebiega leczenie łuszczycy.”

Wynika to z faktu, iż nadmierne ilości fałdów skórnych, zlokalizowanych w zgięciach kończyn górnych i dolnych, a także pod biustem, zwiększa ryzyko wielu infekcji bakteryjnych lub grzybiczych. Ponadto zwiększona masa ciała wywiera duży nacisk na stawy, co dodatkowo prowadzi do odczuwania bólu stawów. Ponadto uważa się, że zmniejszenie masy ciała znacznie poprawia stan skóry osób z łuszczycą, umożliwiając tym samym uzyskanie szybszych efektów leczenia. Oczywiste zatem jest takie dostosowanie diety, aby utrzymać masę ciała na stałym i optymalnym poziomie.

Dieta stosowana w łuszczycy eliminuje źródła nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterol, czyli produktów zwierzęcych, na rzecz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek, kwasy omega 3). Badania wskazują na dużą rolę kwasów omega 3, tzw. tłuszczy rybich na kondycję skóry, gdyż wspomagają hamowanie kolejnych wysiewów łuszczycowych. Warto zatem wprowadzić do codziennego jadłospisu oleje roślinne oraz ryby i owoce morza.

Łuszczyca może powodować szereg niedoborów składników odżywczych w organizmie.

Istotne jest więc wprowadzenie równoważnej ilości pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz roślinnego, w celu uzyskania jak największej ilości materiału budulcowego dla naszego organizmu.
Ważnym elementem diety są również warzywa i owoce, bogate w niezbędne minerały, korzystnie wpływające na przebieg terapii np. kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk oraz witaminy B6 czy przeciwutleniaczy witamina A, C, E i D.

Ponadto warzywa i owoce pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Spożywanie zakwaszających produktów, szczególnie mięsa, osłabia funkcje życiowe organizmu, co sprzyja rozwojowi stanu zapalnego organizmu. Dieta osób zmagających się z łuszczycą powinna także poprawić funkcję nerek i wątroby, dwóch bardzo ważnych narządów odtruwających organizm z wielu toksyn przemiany materii.

Jeżeli dieta bogata jest w produkty obciążające sprawne funkcjonowanie nerek i wątroby, wówczas skóra przejmuje częściowo funkcje oczyszczania organizmu, czego skutkiem są wszelkie wypryski, pokrzywki, trądziki oraz łuszczyca. Odpowiedź na stan zapalny organizmu, który wywołuje ukryta reakcja alergiczna, jest rutynową czynnością obronną naszego ciała.

W CM Vimed skuteczna walka z łuszczycą prowadzona jest poprzez oczyszczanie organizmu z toksycznych produktów przemiany materii i grzybów (Candida albicans) oraz poprzez wdrożenie diety eliminacyjno-rotacyjnej opartej na Indywidualnym Pokarmowym Profilu Immunologicznym.

Tak kompleksowo dobrana terapia pozwala niezwykle skutecznie zmniejszyć, a nawet cofnąć objawy choroby. Pierwsze znaczne poprawienie stanu skóry jest obserwowane już po 14 dniach kuracji.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *