Od sierpnia na sklepowych półkach i na bazarach zaczynają pojawiać się niektóre z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców egzotycznych. Bogate w witaminy i składniki mineralne, zaskakują nas swoi wyglądem i budzą ciekawość. Choć smakują inaczej niż rodzime jabłka czy śliwki, warto ich spróbować i urozmaicić nimi codziennie menu.
Marakuja
Ten egzotyczny owoc o kształcie jajka, ma intensywny aromat i orzeźwiający miąższ o słodko-kwaśnym smaku (podobnym do guawy). W zależności od gatunku jest purpurowy, czerwony lub żółty. Marakuja zawiera duże ilości witaminy A i C, potasu i błonnika, a także odznacza się niską kalorycznością (16 kcal na owoc). Należy ją jeść na surowo, z pestkami lub bez nich, po ówczesnym przekrojeniu na pół. Marakuja świetnie sprawdza się w deserach – równoważy smak słodki, a także w sałatkach owocowych. Jej sok można dodawać do koktajli, sorbetów i sosów.
Karambola
Ma woskowatą powierzchnię, złoto-żółty kolor i smak zbliżony do cytrusów. Każdy owoc zawiera 40 kilokalorii oraz dużo witaminy C. Ten smakołyk o kształcie gwiazdy najlepszy jest na surowo. Przed podaniem wystarczy go umyć i pokroić na plasterki (nie obiera się go ani nie usuwa pestek). Karambolę można dodawać do sałatek, pikantnych dań lub używać do dekoracji. Ponieważ zawiera kwas szczawiowy, który sprzyja krystalizacji kamieni nerkowych, karamboli nie powinny spożywać osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego, chorzy na artretyzm, reumatyzm oraz kamicę nerkową.
Papaja
Ten smaczny owoc o kształcie gruszki, pochodzi ze Środkowej Ameryki. Ma miękki, maślany miąższ o słodkawym smaku i ostre, jadalne pestki, które zazwyczaj się usuwa. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, A, kwasu foliowego, potasu oraz likopenu. Papaja zawiera również enzym papainę, który pomaga w procesie trawienia białek, a stosowany w technologii żywności służy do skruszania mięsa i klarowania piwa. Papaję można spożywać świeżą lub upieczoną z odrobiną soku z limonki.
[clearboth]
Granat
Soczysty owoc o wielkości jabłka, cechuje się słodkim smakiem i orzeźwiającym aromatem. Zawiera w swoim składzie duże ilości przeciwutleniaczy, które wspomagają pracę serca poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego, redukcję stanu zapalnego, a także przeciwdziałanie stwardnieniu tętnic. Czerwone nasiona granatu można spożywać bezpośrednio, dodając do innych owoców, sałatek czy deserów lub można wycisnąć z nich sok. Pół kubeczka nasion zawiera około 80 kilokalorii.
Guawa
Jest owalna lub w kształcie gruszki o długości od 5 do 10 cm, a jej jadalna skórka może być biała, żółta, różowa lub czerwona. Guawa może być bezpestkowa lub zawierać blade, twarde, jadalne pestki. W zależności od odmiany charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem o mocnym aromacie. Zawiera dużo witaminy C i A, błonnika, potasu, kwasu foliowego, manganu i fosforu. Można ją spożywać na surowo, dodając do sałatek czy deserów lub wycisnąć z niej sok. Guawa nadaje się także do wyrobu przetworów tj. dżemy, konfitury czy galaretki.