Ice Tea – zdrowie czy ochłoda? | VIMED

Ice Tea – zdrowie czy ochłoda?

Koncerny spożywcze stale zapewniają nas, że napoje herbaciane typu Ice Tea zawierają naturalne źródło przeciwutleniaczy (AOX), które mają właściwości zdrowotne i pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Reklama super orzeźwienia w upalne dni działa na naszą wyobraźnię, a jednocześnie zapewnia o absolutnie naturalnym składzie, dzięki czemu regularne picie tej herbaty pozwala zadbać o dobrą kondycję oraz zachować młodość i urodę. Ale czy tak jest faktycznie?

Badania wykazały, że polifenole i inne antyoksydanty zawarte w herbacie mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Jednak nie spodziewajmy się znaleźć wielu polifenoli w butelkowanych napojach herbacianych dostępnych na rynku, jak np. Ice Tea. W badaniu przeprowadzonym w sierpniu 2010 r. przez Amerykańskie Towarzystwo Chemii udokumentowano, że wiele z nich zawiera mniej polifenoli niż pojedyncza filiżanka domowej roboty zielonej lub czarnej herbaty.

Niektóre z wspomnianych napojów mają bardzo mało korzystnych związków, także trzeba by wypić ok. 20 butelek, aby uzyskać taką samą ilość zawartych w nich polifenoli, co w jednej filiżance gorącego naparu. Ponadto napoje te zawierają bardzo duże ilości cukru, więc jeśli chcesz dostać zastrzyk polifenolowy napij się gorącej herbaty, a jeśli czujesz pragnienie, zaspokój je czystą wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *