Pierwsze wzmianki o dobroczynnym działaniu kapusty, zwłaszcza kiszonej, pojawiły się w pismach Hipokratesa w IV w. p.n.e. Starożytni Rzymianie wierzyli, że to właśnie dzięki niej przez sześć stuleci nie trapiły ich żadne choroby, a ludy Egiptu wybudowały temu warzywu świątynię. Jednym słowem, kapustę uważano za panaceum na wszystkie dolegliwości. W XVIII w. jej renomę wzmocniły wyprawy morskie, gdyż dzięki wysokiej zawartości witaminy okazała się ona produktem doskonale przeciwdziałającym szkorbutowi. Z biegiem lat zauważono ponadto, że warzywo to wspomaga leczenie artretyzmu, wrzodów, zatruć poalkoholowych i wzmacnia odporność organizmu.
Informacje o prozdrowotnym działaniu kapusty znajdują potwierdzenie w wynikach badań Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności PAN. Naukowcy zwrócili uwagę szczególnie na kapustę kiszoną, bogatą w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu związki manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza i siarki. Podkreślają też, że w trakcie procesu fermentacji wytwarza się kwas mlekowy, który ma udowodniony dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy.
Bakterie mlekowe wzmagają perystaltykę jelit, przyśpieszając pasaż jelitowy, likwidują zaparcia, przywracają prawidłową mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii i działają wzmacniająco na nasz system odpornościowy. Kwas mlekowy, zakwaszając środowisko, działa toksycznie na mikroorganizmy patogenne, m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za stosunkowo częste zakażenia grzybiczne. – dr Ewa Ciska z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN
Znakomite właściwości kapusty są zasługą obecnych w niej składników odżywczych i mineralnych (witaminy C, A, B, B1, B2, B6, H, K, E, siarka, potas, sód). Swe działanie antyoksydacyjne warzywo to zawdzięcza wysokiemu stężeniu polifenoli: związków przeciwutleniających i przeciwzapalnych (antocyjany). Kapusta obfituje również w glukozynolany, przekształcane w organizmie w izotiocyjaniny wykazujące specjalne właściwości detoksykacyjne i antynowotworowe.
Pamiętajmy! Właściwości lecznicze kapusty są bardzo szerokie i – co ważne – zależą od sposobu jej przygotowania.