Journal of Research Caffeine donosi, iż codzienne spożywanie kawy może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 lub, co istotne, pogłębić chorobę u diabetyków. Dzieje się tak, gdyż zażywanie kofeiny powoduje obniżenie czułości komórek mięśniowych, wątrobowych, tłuszczowych na działanie insuliny. Trzustka wydziela insulinę, jednak organizm jest częściowo lub całkowicie niezdolny do korzystania z niej. Kofeina powoduje naprężenie komórek trzustki i pogarsza stan tolerancji glukozy u diabetyków. Należy również zwrócić uwagę, że przyjmowanie kofeiny szczególnie w okresie ciąży zmniejsza wiarygodność testów na stężenie glukozy i podnosi poziom wolnych kwasów tłuszczowych we krwi.
Ujawnione dodatnie korelacje pomiędzy rozwojem cukrzycy, a spożyciem kofeiny ma monumentalne znaczenie, gdyż uznaje się, że ponad 80% ludności świata codziennie konsumuje kofeinę, a prawie 220 mln ludzi na świecie cierpi na cukrzycę. Ponadto, badania populacyjne u chorych na cukrzycę wykazały, że kofeina „podnosi stężenie glukozy we krwi” i może doprowadzić do „przewlekłych zaburzeń klinicznych.”
Mimo wielu badań klinicznych istnieje dużo niejasności dotyczących wpływu kofeiny na zdrowie człowieka, dlatego też należy prowadzić dalsze obserwacje w celu zbadania wpływu kofeiny na organizm oraz korzyści wynikających z wyeliminowania jej z diety.