Źle się czujesz? Dokucza Ci zgaga, nudności? Masz wysokie ciśnienie albo boleśnie odczuwasz skutki stresu? Nie martw się. Nie musisz od razu wydawać pieniędzy na lekarstwa. Wystarczy, że sięgniesz po odpowiednie produkty, które dzięki swym właściwościom odżywczym, w jakie wyposażyła je natura, pomogą Ci poradzić sobie z dolegliwościami.
1
Banany – na stres i niepokój.
Następnym razem, kiedy poczujesz się zestresowany, sięgnij po banany! W przeciwieństwie do innych produktów zawierających cukier banan nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi – po spożyciu tego owocu stężenie glukozy we krwi wzrasta powoli, a następnie łagodnie spada. Średniej wielkości owoc zawiera tylko 105 kcal, a jednocześnie zaspokaja aż 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, która bierze udział w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia.
2
Morele i rodzynki – na wysokie ciśnienie.
Zaledwie osiem suszonych moreli dostarcza 2 g błonnika pokarmowego i 325 mg potasu, 60 rodzynek, czyli mniej więcej garść, to 1 g błonnika i 212 mg potasu – oba te składniki są niezwykle istotne dla zachowania prawidłowych wartości ciśnienia tętniczego krwi. Liczne badania wskazują, że również polifenole zawarte w rodzynkach pomagają utrzymać układ krwionośny w zdrowiu, m.in. dzięki temu, że obniżają one ciśnienie tętnicze.
3
Imbir – na nudności.
Dziesiątki badań potwierdzają, że imbir może złagodzić nudności w trakcie
ciąży czy też te wywołane chorobą lokomocyjną. Naukowcy są pewni, że olejki i związki zawarte w imbirze tłumią mdłości, a jednocześnie są bezpieczne i nie powodują żadnych efektów ubocznych, takich jak suchość w ustach czy senność.
4
Bazylia – na problemy trawienne.
Badania sugerują, że mający właściwości antybakteryjne eugenol zawarty w bazylii może przeciwdziałać skurczom brzucha, nudnościom i biegunkom. Używaj świeżo mielonej bazylii do sałatek!
[clearboth]
5
Gruszka – na wysoki cholesterol.
Jedna średniej wielkości gruszka zawiera aż 5 g błonnika, głównie w formie pektyn, skutecznie walczących ze „złym” cholesterolem LDL, który zwiększa ryzyko c
horoby niedokrwiennej serca.
[clearboth]
6
Kapusta – na wrzody.
W jednym z badań przeprowadzonych w 2002 roku odkryto, że sulforafan zawarty w kapuście wykazuje silne działanie przeciwko bakteriom Helicobacter pylori, które są główną przyczyną choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Co więcej, choć kapusta ma zaledwie 34 kcal, zawiera aż 3 g błonnika i zaspokaja 75% dziennego zapotrzebowania na witaminę C!
7
Czosnek – na zakażenia grzybicze
Czosnek zawiera olejki eteryczne, które hamują rozwój grzybów
Candida albicans. Najnowsze badania sugerują, że również tymianek, goździki, a nawet olejki eteryczne z pomarańczy mogą pomóc w walce z grzybicą.
[clearboth]
8
Rumianek – na zgagę.
Rumianek wykazuje właściwości łagodzące skurcze i stan zapalny przewodu pokarmowego. Wystarczy parzyć pod przykryciem (aby zapobiec ulatnianiu olejków eterycznych) 2 łyżeczki ziół przez 20 minut i pić kilka razy dziennie, do ustąpienia objawów.
9
Ziemniaki – na ból głowy.
Jak wynika z badań, węglowodany zawarte w ziemniakach podnoszą poziom serotoniny, a tym samym mogą łagodzić napięcie i
ból głowy. Okłady z surowych ziemniaków – zgniecionych i umieszczonych w płóciennym woreczku – uważane są za doskonały środek przeciwbólowy.
10
Figi – na poprawę przemiany materii.
Zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich owoców suszonych, skutecznie więc przeciwdziałają
zaparciom i chronią przed hemoroidami. Ponadto mają dużo wapnia, potasu i witamin z grupy B.