[one_half]
[/one_half]
[one_half_last]
[notice]
Cytryna jest jednym z najważniejszych i naturalnych środków leczniczych używanych w gospodarstwie domowym. Ten żółty owoc oprócz tego, że jest smaczny i soczysty, wykazuje szereg właściwości zdrowotnych i jest niezwykle pomocny leczeniu wielu schorzeń.
[/notice]
[/one_half_last]
Korzyści zdrowotne:
- Cytryny usuwają toksyny z organizmu. Zawierają cytryniany, które zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych.
- Dzięki właściwościom przeciwwymiotnym są pomocne dla kobiet ciężarnych w celu zredukowania porannych mdłości i nudności.
- Dzięki wysokiej zawartości witaminy C są bardzo dobrym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki i zapobiega procesom utleniania.
- Są pomocne przy infekcjach dróg moczowych, ponieważ są średnio alkaliczne. Ta właściwość pomaga również obniżyć odkładanie się kwasu moczowego w schorzeniu tj. dna moczanowa.
- Cytryny wykazują właściwości antybakteryjne, zwiększają odporność organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju infekcji.
- Cytryny zapobiegają także zaparciom i oczyszczają układ pokarmowy.
- Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, zapobiegają procesom starzenia się skóry poprzez wspomaganie syntezy kolagenu.
- Pomagają zwalczać chorobę morską oraz zapobiegają szkorbutowi.
- Cytryny zmniejszają łojotok i pomagają zwalczać trądzik.
- Mieszanka soku z cytryny i papai pomaga w leczeniu grzybicy stóp, natomiast mieszanka soku z cytryny i oliwy z oliwek pomaga zwalczać wypryski.
Korzyści kulinarne:
- Cytryny, zaraz po cukrze i soli, są najczęściej używanym dodatkiem wzmacniającym smak innych potraw.
- Cytryny w świecie kulinariów znane są jako „katalizatory smaku”, ponieważ pobudzają pracę kubków smakowych i zwiększają apetyt. Sprawdzają się świetnie jako przystawka – w niektórych restauracjach cytryny (również marynowane) serwuje się przed podaniem dań głównych.
- Cytryny mogą być używane w celu zmiękczenia mięsa, ponieważ rozkładają tkankę łączną, dzięki czemu mięso jest bardziej miękkie, kruche i łatwiejsze w pieczeniu.
- Owoce te służą również jako środek konserwujący w domowej roboty dżemach i marynatach, jak również wspomagają ścinanie się galaretek.
- Sok z cytryny jest niezbędny także podczas obróbki kulinarnej ryb, bowiem zwalcza ich nieprzyjemny zapach.
- Sok z cytryny ze względu na swoje orzeźwiające właściwości używany jest do przygotowania różnego rodzaju lemoniad i koktajli.
- Nie tylko sok z cytryny jest dobroczynny – skórka także. Jest ważnym składnikiem w wielu wypiekach i ciastach.
Pamiętaj:
- Kupując cytryny, wybieraj te małe i ciężkie.
- Do codziennego przyrządzania potraw używaj soku ze świeżo wyciśniętych owoców.
- Cytryny są łatwo podatne na pleśń, dlatego też najlepiej przechowywać je w lodówce.
- Osoby cierpiące na zgagę powinny ograniczyć lub unikać spożywania cytryn, ponieważ nasilą one jej objawy.
- Dzieci karmione piersią mogą odmówić mleka matki, jeżeli spożywała ona wcześniej sok z cytryny.
Spróbuj tego:
- Aby zapobiec pękaniu jajek podczas gotowania, należy dodać do wody nieco soku z cytryny. Ułatwi to również obieranie ich.
- Aby zachować kolor warzyw i owoców, należy dodać do wody soku z cytryny podczas ich gotowania.
- Aby zapobiec sklejaniu się ryżu, należy dodać kilka kropel soku z cytryny do gotującej się wody.