Chcesz schudnąć, ale skończyły Ci się pomysły jak to zrobić? Poznaj 5 pomocników, którzy ułatwią Ci skutecznie pozbyć się niechcianych kilogramów. Będzie o tyle łatwiej, że truskawki, porzeczki, maliny, jeżyny i jagody królują teraz na każdym bazarze – doceń je wreszcie i odzyskaj upragnioną sylwetkę!
Truskawki
Uwielbiane przez wszystkich otwierają zbiór owoców idealnych podczas
odchudzania. Truskawki są niskokaloryczne – zawierają około 30 kcal w 100 g, co oznacza, że jedząc kilogram dostarczają nam tylko 300 kcal! Zawierają również wiele, cennych składników, takich jak: błonnik, magnez i sole mineralne. Duża zawartość błonnika (1,8 g/100g) reguluje procesy trawienia, co ewidentnie ułatwia schudnąć. Oczywiście nie musimy przypominać, że dodanie do nich cukru, jogurtu, czy śmietany nie pomoże Wam osiągnąć sukcesu, prawda? Truskawki nie są wskazane dla alergików, a
cukrzycy muszą spożywać je z umiarem.
Porzeczki
Kolejny owoc idealnie nadaje się do osłodzenia życia bez przybierania na wadze. Porzeczki, podobnie jak truskawki, są niskokaloryczne – zawierają tylko 35 kcal w 100 g. Ponadto, zawierają sporo błonnika (7,9 g/100g), który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego przyspieszając perystaltykę jelit – ułatwiając tym samym szybsze trawienie. Dzięki niemu są one również sycące, zapobiegają
zaparciom, a drobne pestki ułatwiają trawienie i
oczyszczają organizm. Porzeczki to świetne owoce dla wszystkich, którzy się odchudzają, ale także dla tych, którym zależy na utrzymaniu stałej masy ciała.
Maliny
Maliny podobnie jak pozostałe owoce jagodowe zawierają dużo, cennego błonnika, który jak już wiemy przyśpiesza przemianę materii ułatwiając utratę nadprogramowych kilogramów. W 100 g malin znajdziemy 29 kcal i 6,7 g błonnika. Dodatkowo, zawierają związek – keton malinowy, który jak wykazują badania wpływa na aktywność noradrenaliny i za jej pośrednictwem nasila proces spalania tłuszczu. Ponadto, mają również jeszcze jedną zaletę (niektórzy mówią niesłusznie, że to wada) posiadają pestki! Nie trawi ich nasz organizm, co umożliwia im skutecznie oczyszczać przewód pokarmowy z niestrawionych i zalegających resztek jedzenia. Dzięki temu z pewnością ułatwią odchudzanie i osiągnięcie celu!
Jeżyny
Kolejnymi pomocnikami w odchudzaniu są jeżyny. Ze względu na dużą zawartość wody mogą je jeść osoby, które chcą zrzucić kilogramy – w 100 g zawarte jest 43 kcal. Ponadto, są źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (5,3 g/100 g), który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość – tym samym wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości. Dodatkowo, podobnie jak w innych owocach jagodowych – pestki oczyszczają organizm z toksyn, pobudzając trawienie i umożliwiając szybszą przemianę materii.
Czarne jagody
Ostatnim już wspomagaczem są jagody – owoce, które nie tylko pomagają schudnąć, ale również dbają o elastyczność skóry. Jak to możliwe? Zawierają kolagen, który
zapobiega wiotczeniu skóry. Oprócz tego cennego związku zawierają również wiele minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Czarne jagody, jak wszystkie owoce jagodowe, są niskokaloryczne – w 100 g zawierają 45 kcal i 3,2 g błonnika, co przyspiesza przemianę materii i pobudza pracę jelit.
Kto powiedział, że odchudzanie musi być związane z ograniczeniem smacznego jedzenia? Owoce jagodowe to nie tylko świetna pomoc w zrzuceniu nadprogramowych kilogramów, ale również wyśmienity smak, soczyste kolory i piękne zapachy!