Potas to kation występujący w organizmie w największych ilościach (oprócz sodu). Gromadzi się głównie w przestrzeni wewnątrzkomórkowej, zwłaszcza w tkance mięśniowej. Pierwiastek ten ma właściwości zasadowe, jest niezwykle aktywny.
[info]Potas odgrywa ważną rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej (usuwa nadmiar wody i sodu z organizmu), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, ma decydującą rolę w przewodnictwie nerwowym, uczestniczy w przemianie węglowodanowej, w syntezie białka ustrojowego, a także jest niezbędny do utrzymania prawidłowej kurczliwości mięśni.[/info]
Biegunka, duża potliwość, głodówki, środki moczopędne mogą prowadzić do hipokaliemii (niedoborów potasowych), czyli stanu, kiedy stężenie jonów potasowych we krwi spada poniżej normy. Hipokalemia może też być spowodowana odwodnieniem, o które w upalne dni oraz po intensywnym wysiłku fizycznym nie trudno! Duże prawdopodobieństwo niedoboru potasu w organizmie istnieje także w chorobach przebiegających z wyniszczeniem (np. anoreksja).
Zmniejszenie stężenia potasu w komórkach prowadzi do osłabienia utleniania komórkowego, pogorszenia pobudliwości nerwowo-mięśniowej, kurczliwości mięśni, uszkodzenia i osłabienia mięśnia sercowego, arytmii i zatrzymania czynności serca. Niedobór potasu jest także przyczyną gromadzenia się kwasu mlekowego i pirogronowego w tkankach i zakwaszenia organizmu.
Ziemniaki wydają się być jednym z ulubionych warzyw Polaków. Zawierają około 20% skrobi, około 2% białka i 5–30 mg witaminy C w 100 g – w zależności od okresu przechowywania. Dostarczają dużo potasu (443 mg na 100 g), są zasadotwórcze. Aby zapewnić swemu organizmowi więcej potasu, ugotuj je na parze, a nie tradycyjnie we wrzącej wodzie. Dlaczego? Ponieważ ziemniaki gotowane w wodzie tracą aż połowę obecnego w nich potasu, natomiast podczas gotowania na parze następuje utrata jedynie 6% całkowitej zawartości tego pierwiastka.
Banany są jednym z najczęściej kupowanych owoców, dostępnych przez cały rok. Charakteryzują się dużą wartością odżywczą, zawierają niemal wszystkie składniki potrzebne do rozwoju organizmu człowieka, duże ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C, składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, fosfor, cynk, selen, a szczególnie potas. Jeden średni banan bez skóry (120 g) dostarcza 474 mg potasu, jednak z uwagi na dość wysoką kaloryczność (95 kcal w 100 g) owoc ten powinien być spożywany okazjonalnie.
Natka pietruszki doskonale oczyszcza wątrobę, nerki i krwiobieg. Pomaga przy zapaleniu stawów i infekcjach układu moczowego. Pozwala zachować zdrowe naczynia krwionośne i oczy. To skarbnica witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy C, a także minerałów: żelaza, wapnia, fosforu, miedzi, manganu i potasu. Zaleca się jak najczęstsze spożywanie tego warzywa, które stosować można nie tylko jako przyprawę do zup i sałatek, ale także w postaci soków warzywnych (100 g natki dostarcza 695 mg potasu).
Rodzynki mogą stanowić wartościową przekąskę, która w łatwy sposób wzbogaci dietę w cenny potas. Dzięki obecności witamin z grupy B i beta-karotenu oraz minerałów, takich jak wapń, fosfor, żelazo i potas, wzmacniają cały organizm. Pomagają przy zaparciach, anemii i zmęczeniu. Już pół szklanki rodzynek (około 80 g) dostarcza 666 mg potasu.
Ten rodzaj mięczaków to jedne z bardziej cenionych owoców morza. Są one źródłem pełnowartościowego białka i posiadają w swoim składzie przede wszystkim witaminy z grupy B, między innymi witaminę B12. Zawierają także wapń, który zbawiennie wpływa na kości, oraz dobroczynny dla kondycji włosów i paznokci cynk. Z innych składników mineralnych wchodzących w skład owoców morza można wymienić także jod, żelazo, magnez, selen, fluor oraz potas. Porcja małży (około 85 g) dostarcza 534 mg potasu i jedynie 126 kcal.