To właśnie przewlekły stan zapalny wywołuje często schorzenia zbierające największe żniwo. Choroby układu krążenia należą do najważniejszych powodów hospitalizacji. Statystyki pokazują też, że jedną z najczęstszych przyczyn umieralności są coraz częściej występujące choroby tętnic na tle miażdżycowym, a zwłaszcza choroba niedokrwienna serca i choroby naczyniowe mózgu. Co więcej, wzrostowi zagrożenia ze strony chorób miażdżycowych sprzyja coraz częściej diagnozowane nadciśnienie tętnicze, które również pojawia się jako skutek niewłaściwego stylu życia, w tym odżywiania.
Na szczęście mamy wpływ na proces powstawania stanu zapalnego lekarstwem jest odpowiednie odżywianie. Dzisiaj wiemy już, że dobrze dobrana dieta powinna być dopasowana do indywidualnego fenotypu, czyli naszych cech odziedziczonych po przodkach, poddanych wpływowi środowiska. Dieta zgodna z niepowtarzalnym kodem metabolicznym to doskonały sposób na dłuższe życie w zdrowiu, młody wygląd i lepszą kondycję fizyczną.
Dostarczając organizmowi dokładnie to, czego potrzebuje, likwidujemy przyczyny przewlekłego stanu zapalnego oraz usprawniamy funkcje narządów wydzielania wewnętrznego. Np. poprzez zwiększenie wydzielania tlenku azotu możemy przywrócić elastyczność naczyń i zmniejszyć grubość blaszki miażdżycowej. Ponadto dobrze zbilansowana dieta, uboga w białko zwierzęce, które zastąpione jest białkiem roślinnym, może zatrzymać niekorzystne zmiany, a co więcej – odwrócić te, które już się pojawiły.
Odżywianie ma sekret pełni zdrowia. To, co jemy, może być lekiem na wiele chorób, ale także bezlitosnym zabójcą. Tylko od nas samych zależy, jaką rolę odegra ono w naszym życiu.