[clearboth]
Badani zostali poproszeni o spędzenie czterech kolejnych nocy w laboratorium snu, gdzie w czwartym dniu przeprowadzano u nich tzw. wielokrotny test latencji snu (MSLT, Multiple Sleep Latency Test) polegający na kilkakrotnym mierzeniu czasu zasypiania. W ciągu dnia z kolei podawano uczestnikom po pięć posiłków.
[framed_box bgColor=”#FFF8CC”]
Wyniki doświadczenia przeprowadzonego przez naukowców z Penn State College of Medicine pokazują, że wyższe spożycie tłuszczu w ciągu dnia staje się przyczyną uczucia senności, podczas gdy większe spożycie węglowodanów owocuje wzmożoną czujnością.
[/framed_box]
Nie zauważono natomiast żadnego istotnego związku między spożyciem białka a sennością lub czujnością. Co ciekawe, wyniki te w żadnym stopniu nie były uzależnione od płci osób badanych, wieku, wskaźnika masy ciała, jak również łącznej ilości snu i całkowitej liczby spożywanych kalorii.
Zwiększone spożycie tłuszczu ma zdecydowanie negatywny wpływ na czujność zdrowych, nieotyłych dorosłych.
Podkreślając, że nadmierna senność w ciągu dnia i zmęczenie to dziś bardzo powszechne przypadłości, wykazujące w dodatku tendencję wzrostową, prof. Vgontzas dodał:
Wydaje się, że dieta bogata w tłuszcz znacząco zmniejsza czujność, a to może mieć wpływ na zdolność osoby do pracy, a także na bezpieczeństwo publiczne.
Wyniki badania mają zostać zaprezentowane na początku czerwca w Baltimore, w stanie Maryland, podczas 27. Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies.
Ale uwaga: wyniki tych badań nie oznaczają, że możesz bez skrupułów objadać się węglowodanami, a całkowicie wyeliminować z diety tłuszcz. Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak cukier, słodycze, słodzone napoje oraz produkty na bazie białej mąki, zawierające cukry proste, nasila stan zapalny organizmu i negatywnie wpływa na funkcjonowanie całego ustroju. Zamiast produktów bogatych w cukier, wybieraj produkty zawierające węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym (produkty zbożowe tj. kasze: gryczana, jęczmienna, jaglana, orkiszowa, ryże: brązowy, czarny, czerwony, amarantus, komosa ryżowa, płatki owsiane, zarodki pszenne, warzywa, owoce, orzechy, nasiona).
Z kolei tłuszcze są niezbędne do budowy błony komórkowej, biorą udział w syntezie niektórych hormonów, pomagają w absorpcji witamin, składników mineralnych, fitozwiązków, wpływają na działanie neuroprzekaźników, odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i narządu wzroku. Dlatego też w Twojej diecie nie powinno zabraknąć olei tłoczonych na zimno, oliwy, tłustych ryb morskich, orzechów, nasion, awokado.